Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drona MQ-9 Reaper: ce este și în ce scop este folosită aeronava de 32 milioane de dolari

O dronă americană MQ-9 Reaper a fost implicată într-un incident cu două avioane rusești Su-27, deasupra Mării Negre, în apele internaționale. Forțele aeriene americane operează o serie de avioane fără pilot la bord, MQ-9 Reaper fiind cel mai răspândit.

Ce se știe despre dronele MQ-9 Reaper

Drona MQ-9 Reaper este o aeronavă de mari dimensiuni fără pilot la bord, fabricată de General Atomics, contractor militar. Drona este operată de la distanță de o echipă de două persoane, formată dintr-un pilot și un membru al echipajului care operează senzorii și ghidează armele.

Potrivit US Air Force, Reaper este utilizat ”în primul rând ca mijloc de colectare de informații și, în al doilea rând, împotriva lovirii țintelor dinamice”.

Reaper, care a început să funcționeze în 2007, a înlocuit dronele mai mici Predator ale Forțelor Aeriene. Fiecare Reaper costă aproximativ 32 de milioane de dolari, scrie Associated Press.

Aeronava are o lungime de 11 metri și o anvergură a aripilor de peste 22 de metri. Reapers poate transporta până la 16 rachete Hellfire, echivalentul capacității de încărcare a unui elicopter Apache.

Reapers, la fel ca și alte drone, pot zbura la o altitudine de 15 kilometri și pot staționa deasupra țintelor timp de aproximativ 24 de ore, ceea ce le face utile pentru misiuni de supraveghere. În mod esențial, toate acestea se întâmplă cu un echipaj de zbor care rămâne bazat în Statele Unite, departe de pericol, notează The Guardian.

În septembrie 2022, Politico scria că forțele aeriene americane au luat în considerare vânzarea de drone Reaper mai vechi către Ucraina.

Utilizarea de drone în afara zonelor de război s-a accelerat în timpul fostului președinte american Barack Obama și a fost un subiect controversat. Biroul pentru Jurnalism de Investigație (BIJ) a arătat că în timpul mandatelor lui Barrack Obama, au avut loc în total 563 de lovituri, în mare parte cu drone, în Pakistan, Somalia și Yemen. Prin comparație. în timpul lui George W. Bush au fost numai 57 de lovituri.

În 2022, o dronă de tip MQ-9 Reaper s-a prăbușit în apropierea Câmpiei Turzii

În anul 2019, drone de tipul MQ-9 Reaper, împreună cu personalul şi echipamentele aferente, au fost relocate temporar de la baza aeriană poloneză Miroslawiec la baza aeriană de la Câmpia Turzii.

Anul trecut, mai exact pe 14 iulie 2022, o dronă de tip MQ-9 Reaper s-a prăbuşit în timp ce se întorcea către bază, nefiind înregistrate victime. Ministrul Apărării de la acea vreme, Vasile Dâncu, precia atunci că drona participa la un exerciţiu de antrenament şi era manevrată de militari americani.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE