Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câți bani vor scoate părinții din buzunar pentru rechizite, anul acesta

Mai sunt trei săptămâni până începe școala și o parte dintre elevi au ieșit chiar luni la cumpărături cu părinții pentru completarea ghiozdanului. Au descoperit împreună că prețurile nu au rămas pe loc, chiar dacă este încă vacanță. Jurnalistul Euronews Romania Maia Bondici a vizitat o papetărie cu prețuri medii din Capitală și a văzut cum își cumpără elevii ghiozdane pe roți, să poată fi cărate mai ușor.

Caiete, pixuri, creioane și un penar nou. Așa arată lista de cumpărături a Mirelei și a lui Luca, dar nu e bătută în cuie. Bugetul este doar orientativ.

Părinte: „Plecasem de la ideea că reușim să umplem ghiozdanul cu 500 de lei. Acum, evident că am văzut un nou ghiozdan, deci clar depășim bugetul.”

Produsul vedetă de anul acesta este rucsacul de tip troller

Produsul vedetă de anul acesta este rucsacul de tip troller. În majoritatea zilelor, ghiozdanul lui Luca avea 15 kilograme în clasa a cincea, spune mama lui, așa că e important să poată duce în clasa a șasea fără dureri de spate. Încă două, trei caiete, cariocile, stiloul și, bineînțeles, o mică plăcere nevinovată care nu era pe listă și coșul e complet. Următoarea oprire: casa de marcat.

Părinte: „Am depășit bugetul cu mai bine de 400 de lei.”

Totalul a ajuns la 1.000 de lei. Cu reduceri și promoții, în final a trebuit să plătească 900 de lei.

Mădălina Radu, manager papetărie: „Din fericire, noi am păstrat prețurile la același nivel, iar dacă producătorii au mărit prețurile noi am încercat să venim cu oferte viabile la prețuri mici.”

Ștefania și Alexandra primesc ghiozdane și penare noi în fiecare an. Pentru mama lor, calitatea e cea mai importantă.

Părinte: „Avem deja o parte din rechizite, așa că ce ne mai trebuie. Cred că ne va duce undeva la 300 de lei.”

Prețurile din 2019 vs. Prețurile din 2022

Dacă în 2019 un stilou obișnuit costa 64,99 lei, acum a ajuns la aproape 70 de lei. Un penar plin costa aproximativ 130 de lei, iar acum poate să depășească 200, la fel cu prețul unui ghiozdan. Și hârtia A4 s-a scumpit. Dacă în 2019 topul de hârtie era 19,99 lei, acum a ajuns aproape 29 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE