Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caiacul, un sport din ce în ce mai popular. Sportivii cu dizabilități s-au întrecut pe lacul Titan

Pasionații de caiac și-au dat întâlnire pe lacul Titan din Capitală, acolo unde au concurat în cursele de viteză, de tehnică sau în probele de forță. De la start nu au lipsit nici sportivii paralimpici, cei care au fost încurajați de Ana-Maria Brânză. Campioana olimpică la scrimă este cea care, săptămâna trecută, a purtat flacăra olimpică pe străzile din Marsilia.

Para-canoe, adică proba dedicată sportivilor cu deficiențe fizice, a adunat la start oameni cu povești impresionante. Marian a practicat sportul de perfomanță până în momentul în care și-a pierdut ambele picioare într-un accident de mașină.

Mircea Câmpeanu, sportiv paralimpic: „Sunt din 2009 în această situație, am avut un accident de mașină și de atunci tot practic sporturi: baschet, urmează și handbal, caiac, schi, tenis de masă. Mi-am păstrat disciplina, iubind sportul, e bine și pentru viață, sănătate.”

Dumitru Șandru, sportiv paralimpic: „De șapte ani sunt în scaun , iar activitățile le-am început de doi ani recent. Încurajez pe toți să iasă. Sportul este sănătos, nu ai depresie, te bucuri de viață. Un accident stupid, o cădere din copac, o neatenție, dar tot răul spre bine, acum sunt aici în fața dvs.”

Competiția feminină a fost câștigată de Angela Kohan, o doamnă din Satu Mare care practică, la rândul ei, mai multe discipline sportive.

Angela Kohan, sportiv paralimpic: „Eu am început sportul după 28 de operații, iar caiacul a fost primul sport pe care l-am practicat, acum 4-5 ani, dar la Satu Mare. Alergat 10 km în scaun cu rotile, baschet, schi, monoschi iarna.”

România are trei sportivi de la canoe calificați pentru JO

Daniela Tălmaciu, sportiv paralimpic: „Vin aproape zilnic la antrenament, am fost și toată iarna, chiar dacă afară erau 5-6 grade, eu am fost. Să încerce orice sport, să iasă din case. Am întâlnit multă lume cu frică de apă. Și eu aveam înainte, dar am învins teama prin acțiune, adică să ieși.”

În caiac a urcat și multipla medaliată olimpică la scrimă Ana-Maria Brânză.

Ana-Maria Brânză, multiplă medaliată olimpică: „Este minunat câte activități au acești oameni, mă întâlnesc cu ei la alergare, la schi cu ei, acum la caiac și sigur vor fi alte sporturi adaptate. Au o energie aparte acești oameni, și vin aici pentru cât de bine îmi face mie energia lor.”

Extrem de intensă a fost și proba bărcilor dragon, practic un duel de forță între două echipe formate din șase membri.

Prezent la două ediții ale Jocurilor Olimpice, în 2000 și 2004, Marian Baban a înființat în 2017 un club privat de caiac. Ne-a explicat și care sunt diferențe între cele două discipline sportive, caiacul și canoea.

Marian Baban, președinte club sportiv de caiac: „Sunt niște bărci diferite, în care se vâslește diferit, la caiac stai în șezut, la canoe în genunchi, dar pe aceleași distanțe, guvernate de aceleași federații.”

România are trei sportivi de la canoe calificați pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Iar speranțele unei medalii vin de la Cătălin Chirilă, cel care va concura în proba de canoe 1.000 de metri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE