Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cadourile de Crăciun vor fi considerabil mai puține sau vor lipsi cu desăvârșire în acest an, în Austria, din cauza costurilor mari

Publicat de: Euronews

În Austria, cadourile de Crăciun vor fi considerabil mai puține sau vor lipsi cu desăvârșire în acest an. Potrivit Asociației de Comerț din țară, populația cheltuiește cu 15% mai puțin pe cadouri, comparativ cu anul trecut.

Comercianții cheltuiesc mai mult pentru produsele en-gros

Asociația Retailerilor austriaci spune că membrii săi sunt afectați atât din cauza creșterii costurilor, cât și a scăderii veniturilor. Potrivit organizației, comercianții cheltuiesc mai mult pentru produsele en-gros, dar și pentru facturile la utilități, care au crescut semnificativ. În același timp, clienții acestora au o putere de cumpărare din ce în ce mai redusă.

Elmira Kasymova, locuitoare din Viena: „Pentru că totul a devenit scump, cumpăr ceva modest pentru copiii mei, nimic extraordinar.”

Facturile Elmirei au crescut de peste două ori în ultimele luni. Originară din Ucraina, mamă a șase copii, este una dintre multele persoane care depind de sprijinul financiar al ONG-urilor, din cauza inflației.

Erich Fenninger, Director ONG: „Familiile monoparentale, în special femeile, sunt deosebit de afectate. De asemenea, cei care au venituri mici, printre care se numără, desigur, mulți migranți, care au adesea locuri de muncă cu salarii mai mici.”

Afacerile slabe de Crăciun provoacă nemulțumiri în sectorul retail

Afacerile slabe de Crăciun provoacă nemulțumiri în sectorul retail. Reprezentantul industriei, Rainer Will, atrage atenția cu privire la creșterea șomajului.

Rainer Will, Directorul Asociației austriece a retailerilor: „Pe de-o parte, cheltuielile din retail sunt în plină creștere, iar pe de altă parte, veniturile sunt în scădere, deoarece puterea de cumpărare se diminuează. Prin urmare, cu siguranță ne așteaptă încă niște luni dificile, iar acum trebuie pur și simplu să ne optimizăm prin reducerea numărului de magazine, iar o treime dintre comercianți vor reduce personalul.”

Pentru a ameliora situația în rândul populației, guvernul austriac a cheltuit miliarde de euro pe măsuri antiinflaționiste. Cu toate acestea, economiștii critică faptul că banii nu au fost distribuiți eficient. Veniturile mari vor crește chiar mai mult decât cele mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE