Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Pecizări de la reprezentanții hotelului | Bunicii și nepoata de opt ani, blocați în Bulgaria. Mașina cu actele copilului le-a fost furată de lângă hotelul unde erau cazați

Vacanța petrecută într-un hotel de cinci stele din Bulgaria s-a transformat într-un calvar pentru o familie de români. Oamenii au rămas fără mașina de peste 50.000 de euro pe care hoții le-au furat-o de pe o stradă de lângă complexul turistic, aflat în stațiunea Kranevo.

15/09/2022 , 10:18

UPDATE | Reprezentanții hotelului: mașina a fost furată de lângă hotel, nu din parcare

Potrivit reprezentanților respectivei unități de cazare, mașina românilor a fost furată de pe o stradă de lângă hotel, și nu din parcarea complexului. Strada aparține municipalității Kranevo, așa că - precizează aceștia - administrația hotelului nu poate fi trasă la răspundere. În complex există două parcări delimitate cu bariere, cu locuri suficiente și ar fi fost alegerea proprietarului să lase mașina în afară.

Informațiile inițiale

În autoturism aveau documente și bunuri importante – de la cheile casei, toate actele de identitate, inclusiv certificatul de naștere în original al nepoatei în vârstă de opt ani. Oamenii sunt blocați mai multe zile în Bulgaria și așteaptă să primească actele provizorii pentru a se putea întoarce în țară.

Oamenii sunt din București și au plătit aproape 600 de euro pentru a petrece trei zile în stațiunea Kranevo, la un hotel de cinci stele. Vineri spre sâmbătă, le-a fost furată mașina.

”Dimineața, după micul dejun, pe la 10 m-am uitat pe geam. Nu mai era mașina. Direct din cameră, se vedea din camera noastră”, a povestit turistul, sub protecția anonimatului, pentru Euronews România.

Românii au încercat să obțină sprijinul angajaților hotelului, însă fără rezultat.

Turist: Ne-am dus la recepție. Nu ni s-a întâmplat. N-am văzut nimic. Abia atunci am sunat împreună cu managerul la 112.

Reporter: În momentul în care managerul hotelului s-a trezit cu Poliția la ușă, cum a reacționat?

Turist român: Lejer și calm. „Noi nu răspundem. Deci asigurăm parcare, dar nu înseamnă că și răspundem”. Ceea ce este mai grav este că de noapte au pază. E un complex sportiv, e un hotel de cinci stele, cu patinoar, cu sală de sport.

În mașină se aflau toate actele

Bărbatul păgubit spune că mașina de teren pe care o cumpărat-o în 2019 nu avea asigurare CASCO, iar înăuntru se aflau numeroase documente ale familiei.

„În mașină aveam cheile casei, actele nepoatei, procura că avem voie să ieșim cu ea, actul de deces al tatălui, certificatul ei de naștere în original pentru că ești obligat să-l ai la vamă. Și aveam și actele mașinii. Am luat mapa cu totul”, a mai povestit el.

Turistul a reușit să facă rost cu greu de imaginile surprinse de camerele de supraveghere și spune că întreg jaful a avut în loc în câteva minute.

„După camere cam 15 minute sau 12 minute, nu mai mult. Polițiștii bulgari au făcut investigația, au deschis dosar, cel care a venit pentru că polițiștii erau foarte veseli. Se cunoașteau cu cei de la hotel. Râdeau între ei

Eu în disperare vă dați seama că am tot sunat la Ambasadă și m-au zis că nu pot să vă aduc mașina să vi-o caut. Au zis că ne asigură întoarcerea în țară, doar să trecem pe la Giurgiu. Acolo la vamă vor lua legătura și că se va rezolva”, a mai mărturisit bucureșteanul.

Românul a mai spus că nepoata sa de opt ani trebuia să înceapă de luni școala. Nu știe când va putea reveni în țară pentru că autoritățile bulgare nu lucrează pe 6 septembrie: sărbătoresc ziua unirii.

Ce faci dacă îți este furată mașina în Bulgaria

Potrivit Ministerului român de Externe, Bulgaria este o ţară cu un nivel mediu al criminalităţii.

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

S-au semnalat cazuri de agresiune şi furt de autovehicule pe şoselele naţionale.

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
  • Deplasările cu autoturismul să se efectueze numai pe timpul zilei şi pe artere rutiere principale (drumuri europene şi autostrăzi).

 În cazul unor incidente, MAE recomandă să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.

În cazul unor incidente grave ce necesită intervenţia imediată a autorităţilor bulgare, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă: 

  • 112 – Servicii de urgenţă
  • 166 – Poliţie
  • 160 – Pompieri
  • 150 – Salvarea

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE