Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bogdan Aurescu: Este nevoie de o monitorizare şi mai atentă a situaţiei din Marea Neagră având în vedere impredictibilitatea comportamentului Rusiei

Ministrul de Externe al României a solicitat în cadrul Reuniunii ministeriale NATO de la București o monitorizare mai atentă a situației din Marea Neagră, având în vedere comportamentul impredictibil al Rusiei. De asemenea, Bogdan Aurescu a afirmat că există deschidere din partea aliaților pentru a-și pune în comun capacitățile.

„În discuţii, am subliniat şi necesitatea ca, având în vedere impredictibilitatea comportamentului Rusiei, să fie organizată şi mai bine activitatea de monitorizare a situaţiei din regiunea Mării Negre, de asemenea, pentru facilitarea transporturilor în Marea Neagră în condiţii de siguranţă şi securitate", a afirmat Bogdan Aurescu, la conferinţa de presă după Ministeriala NATO, potrivit Agerpres.

Bogdan Aurescu: „Trebuie să fim extrem de vigilenţi cu privire la orice fel de aspecte care au legătură cu spaţiul aerian și maritim din proximitatea flotei Alianţei”

Ministrul de Externe a amintit că bombardamentele asupra infrastructurii critice din Ucraina, rachetele care au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova sau care cad accidental reprezintă incidente ce necesită o vigilență sporită în spațiul aerian.

„Aţi văzut incidentele care au avut loc în ultima perioadă, legate de bombardamentele asupra infrastructurii critice din Ucraina, rachete care survolează în spaţiul aerian al Republicii Moldova, violând astfel neutralitatea şi integritatea teritorială a statului respectiv, rachete care cad accidental fie în Republica Moldova, fie în Polonia.

Toate aceste chestiuni arată ca trebuie să fim extrem de vigilenţi cu privire la orice fel de aspecte care au legătură cu spaţiul aerian, maritim din proximitatea flotei Alianţei. În acest sens, am subliniat faptul că este nevoie de o monitorizare mult mai atentă, deşi există deja, după cum este ştiut, o monitorizare foarte substanţială a ceea ce se întâmplă în acest spaţiu, dar este nevoie de o monitorizare şi mai atentă, inclusiv pe acest tip de incident. Şi există evident deschidere din partea aliaţilor de a pune în comun capabilităţile lor, în aşa fel încât toate informaţiile să fie integrate şi să fie utilizate într-un mod mai eficient decât în prezent. Este o temă pe care o vom urmări în continuare în cadrul Alianţei în perioada următoare", a adăugat Aurescu, potrivit sursei citate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE