Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biden l-a primit pe Macron la Casa Albă. Cele mai importante subiecte discutate de cei doi președinți

Președintele american Joe Biden l-a primit, la Casa Albă, pe omologul său francez Emmanuel Macron, în prima vizită de stat a unui lider de când a preluat puterea.

Principalul subiect de pe agenda celor doi șefi de stat, care au avut discuții în Biroul Oval, a fost războiul din Ucraina. Liderul de la Casa Albă a insistat că Parisul și Washingtonul împărtășesc aceeași viziune asupra conflictului din Ucraina.

Macron a evocat și el sprijin pentru Kiev pe termen lung și susține că este nevoie de „o pace sustenabilă”, cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.

Joe Biden, președintele SUA: Franța este unul dintre cei mai vechi parteneri ai noștri, istoric vorbind. Unul dintre cei mai puternici și capabili aliați ai noștri. Uneori avem unele divergențe, dar niciodată în chestiuni fundamentale, cel puțin nu de când sunt eu la Washington. Azi am reafirmat că Franța și SUA, alături de aliații din NATO, UE, G7, suntem uniți și puternici împotriva războiului brutal al Rusiei în Ucraina.

Emmanuel Macron, președintele Franței: Lucrăm în strânsă colaborare cu președintele Zelenski, bazându-ne pe planul de pace în 10 puncte pe care l-a propus. Și aș vrea să profit de ocazie pentru a lăuda eforturile președintelui Zelenski de a găsi o cale către pace, în timp ce conduce această eroică rezistență. Ajutați Ucraina să reziste, faceți tot posibilul pentru a preveni escaladarea conflictului și asigurați-vă că atunci când vine vremea, pe baza condițiilor ucrainene, ajutați să construim pacea. 

Au existat și subiecte mai sensibile

Liderul de la Elysee a vorbit despre nevoia de o mai bună sincronizare a măsurilor privind reducerea emisiilor de carbon. Franța este nemulțumită și de unele măsuri fiscale luate de executivul american, care afectează investitorii europeni.

Joe Biden s-a angajat să modifice Legea privind reducerea inflaţiei astfel încât să nu afecteze întreprinderile din sectorul verde din Europa.

Discuțiile dintre cei doi lideri au fost urmate de o cină de stat oferită de Prima Doamnă a Americii. 

Macron și soția sa, Brigitte, au venit pregătiți cu un cadou pentru cuplul prezidențial american: un CD ce conține  coloana sonoră a filmului “Un Homme et une Femme,”  (Un bărbat și o femeie). Este filmul pe care Joe și Jill Biden l-au văzut împreună, la prima lor întâlnire romantică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE