Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile de la Chișinău cer urgentarea extrădării lui Ilan Şor, însă nu exclud ca acesta să-şi ispăşească pedeapsa în Israel

Publicat de: Euronews

Autorităţile Republicii Moldova au solicitat Israelului să urgenteze examinarea cererii de extrădare a oligarhului fugar Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare, însă, în cazul în care această cerere de extrădare nu va fi acceptată, nu poate fi exclus ca Ilan Şor să-şi ispăşească pedeapsa în Israel, a anunţat miercuri ministrul justiţiei al Republicii Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, informează IPN şi Radio Chişinău.

„Imediat ce ne-a devenit cunoscută hotărârea finală a Curţii de Apel cu privire la pedeapsa aplicată, am contactat autorităţile israeliene, a fost actualizat statutul lui Ilan Şor pe acest caz şi am solicitat urgentarea examinării cererii de extrădare”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru, adăugând că deocamdată nu există un răspuns al Israelului la această cerere.

„Colegii de la Procuratura Anticorupţie au cercetat experienţa Israelului pe alte cazuri şi au fost situaţii când statul Israel a dat permisiunea ca persoana să-şi execute pedeapsa pe teritoriul altui stat, deşi (persoana) deţinea cetăţenia israeliană”, a mai spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul unei emisiuni de la RliveTV.

Însă, potrivit Veronicăi Mihailov-Moraru, nu poate fi exclus scenariul ca Ilan Şor să-şi ispăşească pedeapsa în Israel, dacă cererea de extrădare va fi respinsă.

„Având în vedere că el se află pe teritoriul Israelului şi deţine cetăţenia Israelului, este decizia statului respectiv de a da sau nu curs cererii de extrădare şi de a decide unde îşi execută pedeapsa. În cazul în care, ipotetic vorbind, va fi respinsă cererea de extrădare pe teritoriul Republicii Moldova, dar se va decide executarea pedepsei pe teritoriul respectiv, nu este o opţiune neglijabilă” ca Ilan Şor să-şi execute pedeapsa în Israel, a explicat ea.

Ilan Şor, condamnat definitiv în Republica Moldova

Pe 14 aprilie, deputatul fugar Ilan Şor a fost condamnat definitiv în Republica Moldova, în dosarul „frauda bancară”, la 15 ani de închisoare, cu executare într-un penitenciar de tip închis.

Dosarul lui Şor s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, fiind amânate zeci de şedinţe de judecată. În august 2021, Curtea Supremă de Justiţie a emis o încheiere irevocabilă, prin care dosarul lui Ilan Şor a fost strămutat la Curtea de Apel Chişinău, de la Curtea de Apel Cahul. Totodată, a fost menţinută măsura preventivă - arestul în privinţa lui Ilan Şor şi darea în căutare.

Ilan Şor a calificat decizia instanţei drept una ilegală, luată în urma unor presiuni şi cu încălcarea prevederilor legale.

Şor, fondatorul partidului de opoziţie (prorus) care îi poartă numele, a negat că Rusia ar avea vreo legătură cu protestele antiguvernamentale care zdruncină Republica Moldova de mai multe luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE