Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Artistul Mircea Rusu Band a primit a doua condamnare. Câți ani va sta la închisoare

Publicat de: Euronews

Mircea Rus, cunoscut ca artist drept Mircea Rusu Band, a fost încarcerat pentru a ispăși o pedeapsă cu închisoarea de trei ani, o lună și 10 zile. Fostul primar al comunei Band a primit a doua condamnare într-un dosar penal pentru complicitate de delapidare, cu o valoare totală de peste 500.000 de lei, relatează Agerpres.

Magistrații Curții de Apel Târgu Mureș l-au condamnat pe fostul edil Mircea Rus la doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare în formă continuată, pentru 26 de acte materiale, în legătură cu unul dintre casierii Primăriei Band de la acea vreme, Gârbu Petru, şi la alţi doi ani de închisoare, pentru aceeaşi infracţiune, în legătură cu un al doilea casier, Bodor Zoltan, tot pentru 26 de acte materiale.

Mircea Rus a mai primit o condamnare la un an și patru luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Din acest motiv, Curtea de Apel Târgu Mureș a contopit cele două pedepse a câte doi ani de închisoare, cu pedeapsa de un an și patru luni, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Astfel, instanţa a hotărât că „aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, o lună şi 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani şi 4 luni închisoare) şi aplică inculpatului Mircea Rus pedeapsa principală rezultantă de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare, cu executare în detenţie”.

Mircea Rusu, obligat de instanță să restituite sumele delapidate Primăriei comunei Band

Decizia pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş este definitivă şi îl obligă pe fostul primar şi pe cei doi foşti casieri la restituirea sumelor către UAT Band, cu plata penalităţilor prevăzute de Codul de procedură fiscală.

„Obligă pe inculpatul Gârbu Petru să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.197 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Gârbu Petru şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 281.564 lei (câte 140.782 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă pe inculpatul Bodor Zoltan să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 53.400 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Bodor Zoltan şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.963 lei (câte 52.981,5 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală", se arată în dispozitivul hotărârii Curţii de Apel Târgu Mureş.

Sumele delapidate au fost descoperite în urma unor controale ale ANAF.

Reacția primarului din Band, după condamnarea primită de Mircea Rus

Mircea Radu, actualul primar al comunei Band, nu a făcut declarații despre încarcerarea predecesorului său. În schimb, a afirmat că, după câștigarea alegerilor locale, a găsit în bugetul localității suma de 2.000 de lei, mai multe lucrări începute și abandonate. Una dintre acestea are o valoare foarte mare, fiind plătită unei firme care și-a declarat la scurt timp insolvența.

Mircea Radu speră ca măcar o parte din sumele considerate de instanţă ca fiind delapidate să fie recuperate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE