Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anthony Fauci spune că nu existau suficiente dovezi științifice pentru regula distanțării sociale: „A apărut pur și simplu această regulă de a păstra o distanță de 2 metri”

Cel mai important oficial american din domeniul imunologiei, Anthony S. Fauci, a petrecut luni de zile căutând dovezi care să stea la baza deciziei Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite de a menține distanțarea fizică în timpul pandemiei de coronavirus.

CDC recomanda ca oamenii să păstreze o distanță de 2 metri unul de celălalt pentru a evita infectarea cu COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o distanță de 1,5 m. Recomandarea a fost preluată și aplicată și în Europa. Anthony S. Fauci a fost un consilier prezidențial cheie în timpul pandemiei de coronavirus, atât în administrația Trump, cât și în administrația Biden. Acesta a spus recent, potrivit The Washington Post, că regula distanțării nu este susținută de suficiente dovezi științifice.

„A apărut pur și simplu această regulă”

„A apărut pur și simplu această regulă de a păstra o distanță de 2 metri”, a declarat Fauci în fața Congresului american în cadrul unei audieri cu ușile închise, desfășurat în ianuarie. Fauci a caracterizat recomandarea ca fiind „o decizie empirică care nu s-a bazat pe date”.

Francis S. Collins, fostul director al National Institutes of Health, a declarat, de asemenea, în privat, în fața Congresului american, în ianuarie, că nu avea cunoștință de dovezi care să stea la baza recomandării privind distanțare socială, potrivit unei transcrieri publicate în mai.

Experții sunt de acord că distanțarea socială a salvat vieți, în special la începutul pandemiei, când oamenii nu aveau nicio protecție împotriva unui virus. O lucrare recentă publicată de Brookings Institution, un grup de reflecție nepartizan, concluzionează că schimbările de comportament pentru a evita răspândirea virusului, urmate ulterior de vaccinări, au prevenit aproximativ 800.000 de decese. Dar această realizare a avut un cost enorm, adaugă autorii, cu strategii inflexibile care nu au fost ghidate de dovezi.

„Nu am făcut niciodată un studiu pentru a vedea ce anume funcționează”, a declarat Andrew Atkeson, economist la UCLA și coautor al lucrării, deplângând lipsa dovezilor din jurul regulii celor 2 metri.

Încă nu este clar cine de la CDC a stabilit distanța de doi metri; agenția a refuzat în repetate rânduri să precizeze numele autorilor respectivelor recomandări.

Unii oameni de afaceri americani au contestat recomandarea. De pildă, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a adresat o petiție Casei Albe în martie 2020 pentru a lua în considerare revizuirea recomandării regulii celor 2 metri. Unul dintre cei mai mari critici ai regulii a fost Elinore McCance-Katz, Medic-șef în administrația Obama pentru Abuzul de Substanțe și Servicii de Sănătate Mintală și Secretar adjunct în administrația Trump pentru Sănătate Mintală și Consum de Substanțe. Aceasta a lansat avertismente cu privire la riscurile pentru sănătatea mintală, asociate cu distanțarea socială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE