Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Andrea Enria (BCE) speră că băncile europene vor ieşi peste puțin timp de pe piaţa rusă: „Toate încearcă să vândă”

Banca Centrală Europeană (BCE) speră că instituţiile financiare din zona euro îşi vor vinde curând activele lor din Rusia, a afirmat Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, în condiţiile în care Moscova se află aproape de a intra în incapacitate de plată.

Economia Rusiei resimte puternic șocul sancțiunilor impuse în urma invadării Ucrainei, iar mulţi creditori din zona euro, inclusiv Société Générale (Franţa) şi Raiffeisen Bank International (Austria), au plecat sau caută să părăsească ţara.

„Toate băncile europene spun că vând, ele toate încearcă să vândă”, a declarat Enria la un eveniment în Italia, potrivit Reuters, citată de Agerpres. „Unele au vândut sau sunt în negocieri, nu este un proces uşor. Sper că va fi în curând finalizat”, a mai adăugat acesta.

Société Générale părăsește piața din Rusia, iar Raiffeisen analizează această opțiune

La începutul lunii mai, Raiffeisen Bank International a anunţat că analizează toate opţiunile strategice pentru divizia sa din Rusia, „inclusiv o ieşire gestionată cu atenţie.”

Plecarea din Rusia ar reprezenta o schimbare radicală pentru banca Raiffeisen care este prezentă pe această piaţă încă de la colapsul Uniunii Sovietice. Anul trecut, subsidiara sa din Rusia a contribuit cu aproape o treime la profitul net de 1,5 miliarde de euro realizat de grupul austriac.

În aprilie, Société Générale a anunţat că a ajuns la un acord privind vânzarea participaţiei sale majoritare la banca rusească Rosbank, precum şi la subsidiarele acesteia de asigurări, un acord care marchează ieşirea băncii franceze de pe piaţa din Rusia.

Société Générale a precizat, de asemenea, că a semnat un acord privind transferul pachetului său de 99% din acţiunile Rosbank către fondul de investiţii Interros Capital, o firmă care are legături cu oligarhul rus Vladimir Potanin.

Andrea Enria a repetat că impactul direct a crizei economice din Rusia asupra băncilor europene este „gestionabil” şi în general acestea pot face faţă unei recesiuni prelungite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE