Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Aleksandar Vucici acuză mai multe state NATO. Preşedintele Serbiei spune că SUA și Turcia înarmează Kosovo ca să extermine sârbii

Publicat de:

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, acuză mai multe state NATO, în frunte cu SUA și Turcia, că înarmează provincia Kosovo, cu scopul ”de a extermina complet populația sârbă”.

În același timp, liderul de la Belgrad a anunțat că Serbia va investi un miliard de euro în armament, ca răspuns la aceste presiuni.

"Scopul este distrugerea nu numai a tuturor urmelor Serbiei în Kosovo, ci şi a poporului sârb" care trăieşte acolo, a declarat Vucic după ce a vizitat agenţia militară de securitate (VBA) împreună cu ministrul apărării Milos Vucevic şi adjunctul şefului Statului Major General Zelimir Glisovic.

Contrar Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, NATO transformă "Forţele de Securitate din Kosovo" într-o armată reală, bine echipată şi înarmată, a avertizat preşedintele sârb.

Kosovo și-a declarat independența în 2008

Kosovo, o fostă provincie sârbă locuită de o mare majoritate de etnici albanezi, şi-a declarat unilateral independenţa în 2008, pe care Belgradul încă nu o recunoaşte. Mica ţară balcanică, în care NATO garantează securitatea, găzduieşte o mică minoritate sârbă, concentrată în principal în partea de nord.

Vucic a declarat sâmbătă că, datorită investiţiilor militare făcute în ultimii ani, Serbia fără Kosovo este de zece ori mai puternică decât în urmă cu zece ani şi pe deplin capabilă să se apere împotriva oricărui potenţial agresor. Totuşi, 2024 va fi anul celei mai mari reînarmări de până acum, a anunţat preşedintele sârb.

În plus faţă de cele 360 de milioane de euro alocate deja pentru apărare în 2024, conducerea ţării şi guvernului au decis să investească două pachete suplimentare, cu alte 150 şi 400 de milioane de euro, pentru procurarea de armament. Şi alte 186 de milioane de euro vor fi investite în producţia locală de armament.

Preşedintele sârb declarase joi că Serbia va continua să acţioneze în mod responsabil, să contribuie la stabilitatea în Balcani şi să lucreze la menţinerea legăturilor cu SUA, în ciuda faptului că Washingtonul a acceptat cererea Pristinei de a cumpăra rachete antitanc Javelin. Vucic a spus acest lucru într-o declaraţie oficială după ce l-a primit pe ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, care l-a informat despre decizia de a accepta cererea, relatează Tanjug.

Vucic a declarat că decizia a fost "foarte dezamăgitoare" pentru Belgrad, dar că Serbia va lucra împreună cu SUA pentru a menţine relaţiile dintre Serbia şi SUA.

Statele Unite anunţaseră în aceeaşi zi viitoarea vânzare de rachete antitanc către Kosovo pentru a apăra "integritatea" teritoriului din Peninsula Balcanică. Washingtonul a acceptat cererea Pristinei de a cumpăra 246 de rachete Javelin, o armă furnizată de NATO Ucrainei pentru a distruge vehiculele blindate ale forţelor ruseşti, a anunţat Departamentul de Stat.

Valoarea vânzării se ridică la 75 de milioane de dolari, a spus ministerul american într-un comunicat. Acest acord "va îmbunătăţi capacităţile pe termen lung ale Kosovo de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială", a adăugat diplomaţia americană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE