Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acord UE - Marea Britanie privind Irlanda de Nord. Anunțul a fost făcut de Rishi Sunak și Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord în privința Irlandei de Nord. Anunțul a fost făcut de premierul de la Londra, Rishi Sunak și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi au subliniat că se deschide astfel un nou capitol în relațiile dintre UE și Regat, după Brexit.

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: „Bunurile destinate Irlandei de Nord vor trece printr-un nou culoar verde și va exista un culoar roșu separat, pentru bunurile care se deplasează în UE. Pentru cele din culoarul verde se va renunța la birocrație.

În al doilea rând, am protejat locul Irlandei de Nord în Uniune. Am amendat textul Protocolului pentru a fi siguri că se vor putea aplica TVA și taxe pentru întregul Regat Unit. În plus, cu acordul de astăzi se ajunge la o înțelegere istorică pentru medicamente. De acum înainte, medicamentele aprobate de reglementatorul din Regat vor fi disponibile automat în farmaciile și spitalele din Irlanda de Nord”.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „De exemplu, stabilirea de culoare verzi și roșii pentru bunuri, reducerea unui volum mare de acte, reducerea controalelor vamale terestre, accesul la date de la vamă în timp real, toate acestea vor ușura mult lucrurile când vor fi implementate”. 

Șefa Comisiei Europene, întâlnire cu Regele Charles

Ursula von der Leyen s-a întâlnit și cu Regele Charles al III-lea. Palatul Buckingham a precizat într-un comunicat de presă că discuțiile au avut loc la îndemnul Guvernului britanic. Unele voci din Marea Britanie susțin că Rishi Sunak l-a atras pe Regele Charles într-o dispută politică în condițiile în care monarhul trebuie să rămână neutru. Guvernul britanic a răspuns însă criticilor criticilor: „(Guvernul) nu-l va implica niciodată” pe rege în politică, a spus purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE