Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A murit Vyacheslav Lebedev, președintele Curții Supreme a Rusiei, cel care ar fi făcut legile după placul lui Putin

Vyacheslav Lebedev, artizanul multor dintre legile emise de Rusia în ultimii doi ani, a murit, la vârsta de 80 de ani. Decesul său vine la doi ani de la debutul invaziei ruse în Ucraina și a fost raportat de publicația Komersant, controlată de statul rus, dar și de alte surse media.

Cauza, care nu a fost confirmată deocamdată din surse independente, a fost menționată de publicația Mash: "A murit în spital după o lungă boală. A avut probleme cu inima și probleme oncologice. În timpul nopții, starea lui Lebedev s-a înrăutățit brusc, iar medicii nu au putut decât să declare decesul".

Vyacheslav Lebedev era artizanul "legilor lui Putin"

Vyacheslav Lebedev este recunoscut ca magistrat influent încă din anii în care Uniunea Sovietică s-a destrămat și era unul dintre cei mai loiali membri ai regimului lui Vladimir Putin.

Presa independentă rusă spune că, de-a lungul timpului, prin legile elaborate și modificările de legi, el ar fi permis ca sistemul judiciar să fie complet subjugat și la îndemâna lui Putin. Tot cu ajutoul său, au apărut legi în Rusia care să poată fi puse în practică atunci când e nevoie de represalii la adresa diverselor proteste sau la adresa disidenților și a altor opozanți.

La începutul lunii februarie, Lebedev a avut o întâlnire cu Putin.

Cu toate că Lebedev era unul dintre oamenii fideli ai lui Putin, unii experți bănuiesc că există suspiciuni și în cazul morții sale. În ultimii doi ani, au existat o mulțime de nume din elita rusă sau manageri din companiile energetice care au murit în condiții suspecte și aproape toți au avut o poziție care nu era tocmai pe aceeași lungime de undă cu cea a lui Putin.

Astfel de decese sunt considerate de specialiști drept semne ale luptei intense care se dă în culise între elitele ruse.

Tot în februarie a murit și fiul oligarhului Igor Sechin, care era singurul său moștenitor și care controla afacerile petroliere din Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE