Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A început pelerinajul la Mecca. Orașul sfânt, pregătit pentru a primi credincioșii musulmani

Orașul sfânt al Islamului, Mecca, se pregătește pentru a găzdui credincioșii care participă la pelerinajul anual cunoscut sub numele de Hajj. Anul acesta, sunt așteptați aproximativ un million de pelerini, atât din Arabia Saudită cât și din întreaga lume, după ce vreme de doi ani participarea la acest eveniment a fost restricționată din cauza pandemiei.

Cine va putea participa?

Participarea la Hajj-ul din acest an va fi limitată la pelerinii vaccinaţi, cu vârsta sub 65 de ani, potrivit autorităţilor. Călătorii care vin din străinătate vor trebui să prezinte un test PCR negativ efectuat în urmă cu mai puţin de 72 de ore.

În 2021, la Hajj, au participat doar 60.000 de oameni care au fost vaccinați. Odată cu relaxarea condițiilor de călătorie, Mecca este pregătită să își primească pelerinii, potrivit noilor condiții.

Hajj este considerat cel de-al cincilea pilon al Islamului, iar musulmanii sunt obligați să participe la această sărbătoare cel puțin o data în viață. Datorită numărului foarte mare de pelerini așteptați, autoritățile din Arabia Saudită au luat măsuri speciale de securitate.

 „Acei (polițiști - n.red.) care sunt aici sunt gata să primească rapoarte la standarde înalte. Au urmat cursuri intensive și cursuri de specialitate în tehnologie pentru a se ocupa de oaspeții lui Dumnezeu (pelerinii - n.red.) într-un mod optim, pentru a le asigura siguranța și confortul în locul sfânt și sacru de la Mecca”, a declarat Nasser al-Ghamdi, ofițer saudit.

Găzduirea Hajj-ului în cele mai sfinte locuri ale islamului reprezintă o sursă principală de venit pentru Arabia Saudită. În vremuri obişnuite, cele două pelerinaje principale musulmane, Hajj şi Umra, aduc aproximativ 12 miliarde de dolari (10,2 miliarde de euro) pe an pentru regat.

În august 2021, regatul şi-a redeschis graniţele pentru pelerinii străini care doreau să participe la Umra, sau micul pelerinaj, care, spre deosebire de Hajj, poate fi efectuat pe tot parcursul anului.

Regatul cu o populaţie de aproximativ 34 de milioane de locuitori a înregistrat peste 751.000 de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei şi peste 9.000 de decese, potrivit celor mai recente date oficiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE