Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

30% din români nu pot cumpăra copiilor strictul necesar. Un sfert din părinții români nu mănâncă suficient ca să le dea copiilor

30% dintre părinții români spun că au probleme cu achitarea nevoilor de bază ale copiilor lor, de la alimente, medicamente, până la haine și rechizite școlare, potrivit unui sondaj internațional IPSOS. Motivul este inflația uriașă din ultimii ani. De asemenea, un sfert din părinți spun că nu mănâncă suficient ca să le poată asigura copiilor alimentația necesară. Potrivit statisticilor oficiale, aproape 400.000 de copii trăiesc în risc de sărăcie. 

Elena crește două fete de una singură, are mai multe joburi ca să poată face față scumpirilor. Este unul dintre părinții care face eforturi ca să le asigure copiilor ei lucrurile de bază.

Elena, mamă singură: ”Încercăm să ne adaptăm, am mai redus din cheltuieli, adică cât să le trebuiască la copii la școală de cărți, de caiete și facem rațiile pe săptămână. Am renunțat la ieșiri în parc, la mec, că le mai duceam o dată, de două ori pe săptămână. În rest, se simt scumpirile, se simt cheltuielile, mai greu.”

Pentru iarnă și-au făcut provizii, ceea ce le reduce din cheltuieli. 

Gelu Duminică, sociolog: ”Vor tăia din lucrurile care sunt în afara nevoilor primare respectiv mâncare, întreținere, și așa mai departe, iar principala zonă din care vor tăia cu siguranță mulți dintre ei este din zona de investiții în viitor, educația fiind investiție în viitor. Toate lucrurile acestea vor avea efecte asupra copilului.” 

Nivelul sărăciei în Europa de Est și Asia Centrală

Situația este gravă nu doar în România. Pandemia și războiul din Ucraina au împins în sărăcie alte patru milioane de copii din Europa de Est și Asia Centrală, potrivit datelor UNICEF.

Despina Andrei, manager Comunicare și Strângere de Fonduri la UNICEF în România: ”Asta e o creștere de 19% față de 2021. În România, în momentul anului 2022 erau, aproape 57 de mii de copii români care trăiau în sărăcie extremă. Asta înseamnă că trăiau cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi.”

Ministrul Familiei spune că va construi 150 de centre de zi cu bani PNRR unde aproape un milion de copii vor putea mânca o masă caldă.  

Natalia Intotero, ministrul Familiei: ”Suntem în curs de implementare cu centrele de zi. Copiii care vin din familii vulnerabile au posibilitatea ca la sfârșitul programului școlar să primească o masă caldă, consiliere, susținere psihologică. Poate chiar să facă un duș cu apă caldă, poate acasă nu au aceste condiții.”

România s-a angajat să reducă numărul copiilor expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială cu cel puțin 500 de mii până în 2030.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE