Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Vladimir Putin a depus jurământul și le-a transmis rușilor: ”Vom trece cu demnitate prin această perioadă dificilă, vom deveni și mai puternici”

Vladimir Putin a început marți un nou mandat prezidențial de șase ani. În cadrul ceremoniei desfășurate în interiorul Marelui Palat aurit al Kremlinului, Putin a pus mâna pe Constituția rusă și a promis că o va apăra, sub privirile unei mulțimi de demnitari aleși cu grijă.

În discursul de le depunerea jurământului, președintele Rusiei s-a adresat poporului rus, căruia i-a transmis: ”Sunt încrezător că vom trece cu demnitate prin această perioadă dificilă, de etapă, vom deveni și mai puternici și vom pune în aplicare cu siguranță planuri pe termen lung și proiecte de anvergură menite să atingă obiectivele de dezvoltare.”, potrivit TASS.

”Am fost și vom continua să fim deschiși la consolidarea bunelor relații cu toate țările care văd în Rusia un partener de încredere și onest. Și aceasta este, într-adevăr, majoritatea lumii.

VEZI GALERIA
5 imagini

Nu refuzăm să ne angajăm în dialog cu țările occidentale. Alegerea le aparține: dacă intenționează să continue să încerce să frâneze dezvoltarea Rusiei, să ducă o politică de agresiune și să exercite o presiune neîncetată asupra țării noastre de-a lungul anilor, sau să caute o cale spre cooperare și pace.

Repet: o conversație, inclusiv pe probleme de securitate și stabilitate strategică, este posibilă. Dar nu de pe o poziție de forță, fără nicio aroganță, aroganță și propriul nostru excepționalism, ci doar pe picior de egalitate, respectând interesele celuilalt.”, a mai spus președintele rus.


Știrea inițială:

După invazia la scară largă a Ucrainei din 2022, care a devenit cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Rusia a fost puternic sancționată de Occident și se îndreaptă spre alte regimuri, precum China și Coreea de Nord, pentru sprijin, relatează euronews.com.

Întrebarea care se pune acum este ce va face Putin pe parcursul a încă șase ani, atât în Rusia, cât și în afara ei.

La 17 aprilie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluție prin care se solicită statelor membre să ”nu-l recunoască pe Vladimir Putin ca președinte al Federației Ruse” și să ”înceteze toate contactele cu acesta”, cu excepția celor umanitare. Reprezentanți ai opoziției ruse din exil, printre care Iulia Navalny, au făcut deja cereri similare.

Ceremonia lui Putin, boicotată de multe țări

Deși acest text nu are consecințe directe, mai multe țări occidentale au anunțat că reprezentanții lor nu vor participa la inaugurarea din 7 mai.

Potrivit Radio Liberty, statele baltice, Republica Cehă, Marea Britanie și Canada s-au alăturat refuzului categoric de a participa la ceremonie.

Germania și-a rechemat ambasadorul pentru consultări în urma acuzațiilor Moscovei privind atacurile de piraterie informatică asupra SPD în ianuarie 2023. Se pare că diplomatul va rămâne la Berlin timp de o săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dezvăluit lista invitaților străini în Sala Andreyevsky a Marelui Palat al Kremlinului, a relatat agenția de stat RIA Novosti.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat ofensiva împotriva forțelor ucrainene din regiunea Donețk, în timp ce Kievul se confruntă cu un deficit de oameni și muniție.

În același timp, a continuat bombardarea regiunilor de frontieră rusești cu drone și rachete.

Analiștii spun că Kremlinul urmărește să ”mulțumească” publicul intern Z și să captureze Chasiv Yar la timp pentru Ziua Victoriei din 9 mai.

Se așteaptă ca Putin să reînnoiască guvernul la începutul următorului său mandat: conform constituției, cabinetul demisionează după învestire.

Putin poate atât să reconfirme în Duma actualul prim-ministru tehnocrat Mihail Mișușin și membrii-cheie ai guvernului, inclusiv ministrul apărării Serghei Șoigu, cât și să facă noi numiri pentru a continua militarizarea economiei rusești.

Experții consideră că, acum că Putin mai are încă șase ani la putere, guvernul ar putea lua măsuri nepopulare, cum ar fi creșterea taxelor pentru a finanța războiul și trimiterea mai multor oameni în armată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE