Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful diplomației europene se opune participării UE la reînvestirea lui Vladimir Putin. Ceremonia are loc marți, la Moscova

Ceremonia de reînvestire a lui Vladimir Putin are loc marți, 7 mai, la Moscova, iar șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, și-a manifestat opoziția față de participarea unor reprezentanți ai UE la acest eveniment, transmite Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a confirmat că state UE și reprezentanța Uniunii Europene la Moscova au primit invitații pentru a participa la ceremonia de marți. Stano a transmis că Josep Borrell nu este de acord ca statele UE să dea curs acestei invitații dar încă nu a fost luată o decizie. Au loc discuții între Comisia Europeană și statele membre pentru a stabili care este cel mai bun mod de acțiune în acest caz.

Franța va avea un reprezentant la Moscova, Germania boicotează ceremonia

Potrivit Reuters, care citează surse diplomatice franceze, Franţa va fi reprezentată de ambasadorul său la Moscova. Franța a condamnat contextul represiv în care au avut loc alegerile din Rusia, însă a luat notă de rezultatul scrutinului.

Relaţiile dintre Paris şi Moscova s-au degradat considerabil în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat posibilitatea ca state aliate ale Ucrainei să trimită trupe în această ţară pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, dacă ajutorul consistent cu arme şi muniţii oferit Kievului nu va mai fi suficient pentru a opri înaintarea trupelor ruse.

După ce Macron a vorbit din nou despre această posibilitate, ambasadorul francez în Rusia a fost convocat luni la MAE rus.

Potrivit Reuters, Germania a declarat că nu va trimite un reprezentant la inaugurarea lui Putin. Statele baltice, care nu mai au emisari la Moscova, au exclus, de asemenea, în mod categoric, participarea la inaugurare.

Alți doi diplomați europeni au spus că se așteaptă ca și SUA să refuză să trimită un reprezentant la Moscova, deși de la Washington nu a venit niciun anunț oficial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE