Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patriarhul Kirill s-a rugat de Paște pentru protejarea "graniţelor sfinte" ale Rusiei. Vladimir Putin, prezent la slujbă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost prezent la slujba de Înviere oficiată de capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill. Un puternic susținător al războului din Ucraina, Patriarhul Kirill s-a rugat în cadrul slujbei pentru protejarea "graniţelor sfinte" ale Rusiei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Putin a fost prezent la slujba de Înviere îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, cămaşă albă şi cravată roşu închis. Liderul rus și-a făcut cruce de mai multe ori și s-a alătura celorlalți credincioși care au răspuns "Adevărat a înviat!", când patriarhul Kirill a anunţat "Hristos a înviat!".

Capul bisericii ruse, care a sprijinit cu tărie invazia Rusiei în Ucraina, s-a rugat pentru protejarea "graniţelor sfinte" ale Rusiei, exprimându-şi speranţa că Dumnezeu va opri "luptele interne" între Rusia şi Ucraina, a relatat agenţia de presă de stat TASS.

În decembrie 2023, patriarhul Kirill a fost inclus pe lista persoanelor date în urmărire de Ucraina. Măsura est una simbolică și face parte din campania întreprinsă de Kiev pentru a eradica influența preoților acuzați că mențin legături strânse cu Rusia și subminează societatea ucraineană.

Biserica Ortodoxă Rusă respectă calendarul iulian şi sărbătorește Paştele în acest weekend.

Rusia susține că a doborât rachete ATACMS lansate de Ucraina în Crimeea

Rusia susține că a distrus mai multe rachete cu care Ucraina a atacat sâmbătă obiective militare din peninsula Crimeea, anexată ilegal de ruși. Ar fi vorba despre patru rachete de tip ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului. Pe de altă parte, patru civili au fost răniți într-un atac al rușilor asupra orașului Harkiv. Printre răniți se află și un copil.

Rusia susține că a doborât rachetele Ucrainei care ținteau obiective militare din Peninsula Crimeea. Ucraina nu a comentat deocamdată acuzațiile ministerului apărării de la Moscova.

Rusia, care poartă un război pe scară largă împotriva Ucrainei de mai bine de doi ani, anunţă adesea presupuse succese ale apărării sale antiaeriene în cazul unor drone sau atacuri cu rachete ucrainene.

Pe de altă parte, patru civili au fost răniți într-un atac cu drone Shahed lansat de ruși asupra unei zone industriale din orașul Harkov, a anunțat guvernatorul regiunii. Atacul s-a produs în cursul nopții. Un incendiu a izbucnit în urma loviturii, iar două clădiri au fost distruse. Pompierii au intervenit pentru a stinge focul. Harkov, situat la 40 de km de granița cu Rusia, este tot mai des ținta atacurilor lansate de armata Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE