Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Gordana Siljanovska-Davkova, câștigătoarea primului tur al alegerilor prezidenţiale din Macedonia de Nord

Candidata principalului partid de opoziţie din Macedonia de Nord, Gordana Siljanovska-Davkova, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate miercuri în statul balcanic, urmând să se confrunte în turul al doilea, în mai, cu preşedintele în exerciţiu Stevo Pendarovski, transmite dpa.

Cine este Gordana Siljanovska-Davkova

Gordana Siljanovska-Davkova, profesoară de drept în vârstă de 70 de ani şi reprezentantă a formaţiunii naţionaliste VMRO-DPMNE, a obţinut 40,1% din voturi, după ce au fost numărate buletinele de la aproape toate secţiile de votare, a anunţat joi dimineaţa comisia electorală naţională. Gordana a candidat și la alegerile prezidențiale din 2019 din Macedonia de Nord, dar a fost învinsă în acel an.

Președintele în exercițiu, Stevo Pendarovski, în vârstă de 61 de ani şi susţinut de social-democraţii aflaţi la putere (SDMS), a obţinut doar 19,9% din voturi.

Pe locul al treilea, cu 13,7% din voturi, s-a clasat ministrul de externe Bujar Osmani, din partidul etnicilor albanezi DUI, membru al coaliţiei guvernamentale de la Skopje.

În Macedonia de Nord, preşedintele are un rol esenţialmente protocolar.

Întrucât niciun candidat nu a întrunit minim 50% din voturi, va avea loc al doilea tur, decisiv, pe 8 mai, când urmează să se desfăşoare şi alegeri legislative.

Acestea din urmă sunt de mult mai mare impact şi, având în vedere rezultatele de la prezidenţiale şi atmosfera generală din ţară, VMRO-DPMNE - care a condus autoritar Macedonia de Nord în perioada 2006-2016 - i-ar putea înlătura de la putere pe social-democraţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE