Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO Serbia marchează un an de la atacul armat dintr-o școală primară în care au murit zece oameni

Serbia a adus vineri un omagiu victimelor atacului armat care a avut loc, în urmă cu un an, într-o școală primară din Belgrad. Ceremonia a început cu un moment de reculegere pentru cei zece oameni care și-au pierdut viața.

Masacrul a avut loc în luna mai, anul trecut. Atunci, au fost ucişi nouă copii şi un paznic. A doua zi, a avut loc un al doilea atac armat, soldat cu opt morţi.

Un an de la tragedia din Serbia

Vineri dimineaţă, elevi, părinţi şi locuitori din Belgrad au înfruntat ploaia în faţa Şcolii Primare Vladislav Ribnikar pentru a comemora victimele atacului din urmă cu un an. Ei au depus flori şi au aprins lumânări în apropierea intrării.

VEZI GALERIA
4 imagini

"A trecut un an de la tragedia fără precedent care a lăsat o cicatrice în sufletul întregii ţări, dar durerea, neîncrederea şi tristeţea imensă sunt încă acolo", a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Presupusul atacator avea 13 ani la momentul masacrului

Părinții adolescentului care a deschis focul sunt în prezent în mijlocul unui proces la Belgrad. Presupusul atacator avea 13 ani la momentul masacrului și, conform legii sârbe, nu poate fi tras la răspundere penală din cauza vârstei sale.

Parchetul a susținut că tatăl l-a instruit pe fiul său în mânuirea armelor, nu a asigurat în mod corespunzător securitatea armamentului și muniției, și i-a permis minorului să introducă un pistol și 92 de cartușe în rucsac, pe care apoi tânărul le-a folosit în atacul armat. Mama este și ea acuzată de posesie ilegală de muniție.

Președintele Vucic a promis o "dezarmare" a țării

După tragedie, președintele Vucic a promis o "dezarmare" a țării printr-un plan ambițios care vizează reducerea atât a armelor ilegale, cât și a celor legale.

Serbia are cea mai ridicată rată deținerii de arme din Europa, cu peste 39 de arme de foc la 100 de civili, conform proiectului Small Arms Survey.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE