Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O biserică din apropiere de Kiev, refugiu în vreme de război. Restauratorii au decis să păstreze urmele bombardamentelor

O noua biserică oferă refugiu ucrainenilor dintr-un sat situat la 60 de kilometri de capitala Kiev, chiar în pragul Paștelui Ortodox.

În urmă cu doi ani, când a început invazia Rusiei, 100 de localnici s-au adăpostit în pivnița capelei, în timpul bombardamentelor. Astăzi, oamenii vin să se roage în clădirea restaurată.

Satul a fost devastat

Trupele ruse au ocupat satul chiar în martie 2022, la scurt timp după ce tancurile lui Vladimir Putin au primit ordin să treacă granița în Ucraina.

În cele două săptămâni de ocupație rusă, satul a fost devastat, iar biserica ce se afla deja într-un proces de reconstrucție a fost afectată. Este unul dintre cele 129 de lăcașuri de cult afectate de războiul Rusiei, potrivit UNESCO.

Odată cu retragerea rușilor, lucrările de reconstrucție au fost reluate.

”Sătenii au avut cheile de la vechea biserică și oamenii au putut să se ascundă aici o vreme”

Hennadii Kharkivskyi, preot: Este foarte bine că sătenii au avut cheile de la vechea biserică și oamenii au putut să se ascundă aici o vreme, două-trei săptămâni, fără lumină și fără apă.

Dacă în exterior noua biserică inspiră austeritate, interiorul este dominat de culori vii, de la roșu, la albastru, portocaliu și elemente decorative aurii.

Tavanul este pictat de un artist cunoscut pentru picturile sale abstracte care se vând cu zei de mii de dolari, astfel încât imaginea modernistă a sfinților și îngerilor face ca biserica să fie unică în Ucraina.

Biserica este unică în Ucraina

Anatoliy Kryvolap, artist: Mi se pare că a merge la biserică pentru a te întâlni cu Dumnezeu ar trebui să fie o sărbătoare. De aceea am ales aceste culori.

Restauratorii au decis să păstreze însă urmele bombardamentelor.

Anatoliy Kryvolap, artist: Am decis să șlefuim exteriorul și să lăsăm urmele obuzelor în interiorul bisericii ca memento pentru generațiile viitoare, ca să știe ce fel de frați avem, să știe că (rușii- n.r.) sunt niște fasciști.

Pe locul unde a fost reconstruită biserica actuală s-a aflat un lăcaș de cult vechi de peste 300 de ani. Biserica de atunci a fost distrusă în bombardamentele din al Doilea Război Mondial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE