Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștiul, acoperit de un val de praf saharian. Norul de praf afectează mai multe zone din Europa

Bucureștiul a fost acoperit, noaptea trecută, de un strat gros de praf saharian. Pulberea roșiatică s-a putut observa cel mai bine pe mașini.

Atât de murdare erau autoturismele, încât unii șoferi s-au oprit mai întâi la spălătoriile auto, unde s-au fomat și cozi, de la prima oră a dimineții. Praful saharian a fost adus la sol de ploaia din ultimele ore. De altfel, Administrația Națională de Meteorologie anunțase, încă de ieri, că o masă de aer cald, încărcată cu particule de praf saharian va ajunge deaspura țării noastre.

Potrivit ANM, norul de praf, care vine din nordul Africii, va afecta, zilele acestea, sudul, centrul și sud-estul Europei.

Acesta va mai afecta sud-estul țării doar în prima parte a zilei de astăzi, când se vor opri și ploile în această zonă. În restul țării, vor mai cădea recipitații, însă de vineri, vremea devine frumoasă și caldă, anunță meteorologii.

Ce spun climatologii

”Un ciclon mediteranean care aduce și o ușoară încălzire a adus evident și acest praf saharian, chiar dacă frontul rece al acestui ciclon în nordul și nord-vestul țării a venit cu temperaturi mai scăzute și cu fenomenele pe care le-ați văzut.

Acest praf saharian ridicat de sistemul de vreme, de ciclonul mediteranean de deasupra zonelor deșertice poate să străbată în funcție de intensitatea sistemului de vreme chiar și mii de kilometri.

Direcția ciclonului a intersectat peninsula balcanică, acolo au fost depunerile cele mai mari și evident a ajuns și la noi, dar nu cu aceeași încărcătură, însă a fost mai vizibil și din cauza ploii.”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog, pentru Euronews.

Norul de praf plecat din Sahara afectează mai ales regiunile sudice și sud-estice din Europa. Este al patrulea fenomen de acest tip care are loc în ultimele săptămâni.

În episoadele anterioare, praful a acoperit în bună parte Franța, Germania și o parte din Spania. De această dată, norul extrem de dens a colorat în galben mai ales cerul Greciei, Bulgariei și țărilor din Balcani.

Dincolo de disconfort și posibila agravare a problemelor de sănătate, praful saharian a afectat și producția de electricitate. Particulele fine se depun pe suprafața panourilor solare, reducând producția de electricitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE