Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Muzeul unei pasiuni cât o viață de om. Lucia Condrea excelează în meșteșugul încondeierii ouălor

Bucovina este spațiul pe care, odată ce l-ai descoperit, nu ai cum să nu te îndrăgostești de el. Este un loc în care tradițiile se păstrează cu sfințenie.

Oamenii de aici excelează în meșteșuguri moștenite de la străbuni. La Moldovița, în inima Bucovinei, există un muzeu unde arta și tradiția îi uimesc pe toți cei care ajung să le descopere.

În leagănul munților, unde prospețimea naturii se simte in fiecare respirație iar liniștea satului se așterne pe sufletul omului, suntem în inima Bucovinei, la Moldovița.

Am găsit aici îmbinarea perfectă dintre tradiție și artă. O pasiune ce de-a lungul anilor a devenit obsesie, dar care, iată, s-a transformat într-o prețioasă moștenire pentru viitoarele generații.

”Un muzeu ce aduna la un loc sute de ani de traditie, dar și dorința de a arata lumii ce înseamnă un meșteșug dobândit din moși stramosi. Ne aflăm într-un loc unic, iar asta si pentru ca tot ce vedeti aici are un singur autor - Lucia Condrea.”, a declarat Felicia Macaleț.

Se trage din neamul huțulilor, o etnie de sorginte ucraineană ajunsă în Bucovina cu câteva sute de ani în urmă. Din copilărie a deprins meștesugul străvechi al închistririi ouălor și încă de atunci l-a transformat în pasiune. Lucia Condrea a lucrat mai bine de 40 ani la Căile Ferate Române, dar, de când se știe, și-a găsit refugiul în artă.

Metoda închistririi ouălor

Prima culoare care se astupă este chiar albul oului, după ce am lucrat tot modelul pe ou, se trece la culoarea următoare, galbenul, la fel se lucreaza în culoarea galbena, se protejează, se astupă toate porțiunile din galben, modelul îl știu dinainte și voi trece la a 3-a culoare.

Se astupă toate porțiunile din culoarea roșie, iar culoarea de fond este culoarea neagră. După ce am terminat de vopsit și culoarea de fond la o sursă de căldura se sterge toată ceara, se lăcuiește și numai atunci oul are o destinație.

Finalul pare o magie care transformă un simplu ou într-o mică bijuterie. In timp ce incondeierea înseamnă o pictură transpusă pe coaja oului, meșteșugul închistririi este complet diferit. E o tehnică în care viziunea artistului face diferenta, iar imaginea finală e construită treptat, calculat.

Fiecare linie sau ornament sunt gândite în prealabil, așa incât ceara de albine cu care se lucrează dezvăluie, pas cu pas, forme și culori.

Ce este tradiția huțulilor

Tradiția huțulilor spune că sunt 4 culori de bază: albul oului, urmat de galben, roșu si negru. Însă dorința de a excela și de a duce meșteșugul la nivel de artă a făcut-o pe Lucia Condrea să creeze câteva tehnici unice de închistrire a oălor.

Croșetul, ceara colorată în relief, cubismul, dantelăria sunt doar câteva din cele 14 tehnici, care au fost înregistrate oficial sub denumirea ARTA CONDREA.

Mai mult de 14.000 de exponate din acest muzeu unic în lume sunt așezate în peste 100 de vitrine. An de an mii de turisti vin aici, curioși să descopere meșteșugul autentic.

Otilia Mahu este fiica Luciei Condrea. Are o dragoste aparte pentru copii și este profesoară de muzică, dar tot ea e cea responsabilă să transmită noilor generații arta mamei sale. Organizează șezători pentru cei mici, iar meșteșugul se învață…ca o joacă.

Ilinca (9 ani): “E puțin greu, dar e foarte frumos. Da, e interesant, dar este și greu, trebuie multă răbdare. Finalul îmi place, rezultatul muncii. Atunci e momentul cel mai frumos“.

Cătălina: “Străbunica mea făcea niște ouă foarte frumoase și a învățat mama mea. Și mama m-a învățat pe mine. E complicat? Este puțin mai greu la început, dar este foarte frumos”.

Este o muncă migăloasă care îți exersează răbdarea dar care, mai mult de atât, te face să privești înauntrul sufletului. Mintea îți așează liniile în mod rațional și te ajută să proiectezi rezultatul final, iar sulfetul de cele mai multe ori se îndreaptă spre divinitate.

”Fără credință nu se poate face nimic. N-am lucrat singură. Dumnezeu m-a ajutat, cu el am lucrat împreună, pentru că numai datorită lui am putut să fac atâtea și atâtea lucrări”, a declarat Lucia Condrea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE