Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Care este semnificația sărbătorii și de ce trec creștinii pe sub masă

Pentru credincioșii ortodocși astăzi e Vinerea Mare, numită și Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră.

Potrivit dogmelor creștine, este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit, motiv pentru care mulți credincioși țin astăzi post negru.

Conform tradiției ortodoxe, în această zi, femeile merg la mormintele rudelor decedate și aprind lumânări.

În bisericile ortodoxe, în această seară, are loc denia Prohodul Domnului și se țin slujbe numite Ceasurile împărătești și Vecernia.

Ce însemnătate are Vinerea Mare

”Ne aflăm în cea mai tristă zi pentru creștini. E ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos va muri pe cruce răstignit pentru păcatele noastre.

Este ziua în care spovedim, împărtășim și tot azi se va scoate Sfântul Epitaf și se va trece pe sub masă de trei ori, ce semnifică faptul că noi nu îl vom lăsa singur pe Mântuitorul Iisus Hristos să stea singur în mormânt, în cele trei nopți, venim și noi și coborâm cu el și nu îl lăsăm singur și ne ridicăm de acolo renăscuți, revigorați și mai întăriți în credință.

În jurul nostru se întâmplă foarte multe lucruri bune, iar fiecare dintre noi încercăm astăzi să postim, să ajutăm, să petrecem această zi mai curați la suflet. De astăzi se așază o tihnă specială peste credincioși vedem și faptul că natura este foarte liniștită și totul în jurul nostru capătă un sens spiritual.

Vă rog să vă conectați și dumneavostră la această intensitate sporită, ceva special se va întâmpla în curând. Iisus Hristos va muri pe cruce vineri, motiv pentru care noi postim toate vinerile din an, pentru păcatele noastre.”, a declarat părintele Cazacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE