Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ Ceremonia de învestire a lui Putin, o instaurare a unui așa-zis putinism. E mandatul în care puterea a fost concentrată în mâinile unei singure persoane

Vladimir Putin începe astăzi cel de-al cincilea său mandat. Se află la putere de aproape un sfert de secol.

Întrebarea care se pune acum este ce va face Putin pe parcursul a încă șase ani, atât în Rusia, cât și în afara ei?

O analiză de Anatol Cîșlaru, jurnalist Euronews România

Actuala ceremonie de învestire a lui Putin este, de fapt, spun mulți analiști, o instaurare a unui așa-zis putinism. La fel cum a fost stalinismul, acum se vorbește despre putinism fiindcă este mandatul în care puterea a fost concentrată în mâinile unei singure persoane. Nu mai există opoziție în Rusia, nu mai există cineva care să se opună lui Putin. Toată puterea și orice control asupra evoluțiilor politice din Rusia depinde de Vladimir Putin.

Vladimir Putin, practic, nu are opoziție

Ar fi o comparație logică, spun mulți analiști, cu Iosif Stalin fiindcă a fost singurul conducător al Rusiei, al Uniunii Sovietice de atunci, care și-a concentrat puterea în mâinile sale, a fost singurul conducător de care depindea tot.

Acum, aceeași situație se repetă cu Vladimir Putin care, practic, nu are opoziție. Vladimir Putin, în evoluția sa în acești 24 de ani cât a stat la putere, am văzut o evoluție de la un declarat democrat care dorea să instaureze democrația sau să ducă mai departe ceea ce a început Boris Elțîn, s-a transformat treptat într-un conducător tot mai autoritar. Acum, chiar se vorbește despre dictatură.

Vladimir Putin își dorește să rămână în istorie ca Vladimir cel Mare

De multe ori, Vladimir Putin, în declarațiile sale, în discursurile sale, a făcut referire la Petru cel Mare și mulți vorbesc că Vladimir Putin își dorește să rămână în istorie ca Vladimir cel Mare.

În mare parte, conducătorii sovietici au fost autoritari, dar toți depindeau de conjunctura de partid, de partidul comunist, de comitetul central. Unii au fost chiar scoși de la putere.

Acum, Vladimir Putin nu poate fi înlocuit

Acum, practic, Vladimir Putin nu poate fi înlocuit. Este interesant ce va urma. După învestire, guvernul își dă demisia. Urmează un nou cabinet. O procedură formală pentru că mulți dintre miniștri vor rămâne în fotolii. Dar miza este dacă vor fi schimbări la nivelul Ministerului Apărării pentru că Rusia este într-un război de agresiune împotriva Ucrainei.

Tot mai multe nemulțumiri ale societății, dar și ale lui Putin, în ceea ce privește conducerea militară, Şoigu şi Gherasimov. Așa-zisa operațiune specială sau război împotriva Ucrainei nu merge după planurile inițiale ale Kremlinului. Ucraina a rezistat și războiul a intrat în al treilea an. Nu știm care vor fi evoluțiile. Rusia nu dă niciun semnal că și-ar dori să încheie acest război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE