Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alida Mocanu

CULT

Alida Mocanu s-a alăturat echipei Euronews România în luna ianuarie 2022, cu cinci luni înainte de prima zi de emisie. Este jurnalist cultural, cu o experiență de 18 ani în televiziune. Primul interviu realizat pentru Euronews România în anul 2022 a fost cu unul dintre cei mai mari șahiști din lume, Garry Kasparov. De atunci, Alida Mocanu a acoperit, pentru Euronews România, principalele evenimente culturale: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Timișoara Capitală Europeană a Culturii sau evenimentele prilejuite de 100 de ani de la Încoronarea la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

A realizat de-a lungul vremii, sute de interviuri cu scriitori, artiști vizuali, actori de teatru sau de film. La Euronews România, pe lângă reportajele realizate pentru știrile zilnice, Alida Mocanu este și realizatoarea emisiunii de cultură, CULT, difuzată în fiecare duminică, de la ora 12:30.

Alida Mocanu, despre jurnalismul cultural la Euronews România

”Jurnalismul cultural este ce mi-am dorit întotdeauna să fac. Dincolo de a realiza simple reportaje, mereu m-a atras ideea de creativitate, cea pe care o pot folosi atunci când ilustrez vizual reportajele pe care le scriu, pentru că, în televiziune, imaginea este la fel de importantă precum cuvântul scris.

De-a lungul timpului, am avut șansa uriașă de a realiza interviuri cu oameni absolut fascinanți, din zona culturii. Și, într-un fel, fiecare astfel de interviu m-a făcut să nu renunț la "a da cultură la televizor", așa cum se spune. Sunt câteva interviuri pe care le-am realizat și pe care le am ca reper în meseria pe care o practic. Bernard Pivot, Eric-Emmanuel Schmitt, Pascal Bruckner sunt trei dintre personalitățile culturale care m-au făcut să-mi iubesc și mai mult meseria. La emisiunea CULT, de la Euronews România, încerc să arăt cât mai mult din lucrurile frumoase care ne înconjoară: muzee, case de patrimoniu care merită redescoperite, teatre și filme, expoziții de artă, povești urbane spuse de oameni extraordinari sau reportaje de autor cu teme culturale. Euronews România este, pentru mine, de departe, locul unde simt cu adevărat ce înseamnă să fii un jurnalist pasionat, corect, echilibrat și implicat.”