Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polițist din București, acuzat că a cerut mită 300.000 de euro de la persoana anchetată. I-a promis clasarea dosarului

Mihai-Cătălin Bîzăran, agent de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA. Polițistul este acuzat că ar fi cerut 300.000 de euro de la o persoană cercetată de Parchetul General pentru evaziune fiscală şi delapidare, în așa fel încât să propună o soluție favorabilă în respectivul dosar.

Procurorii DNA - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Mihai-Cătălin Bîzăran, agent de poliţie judiciară în cadrul IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Anchetatorii susțin că, în perioada 28 septembrie - 30 decembrie 2022, Mihai-Cătălin Bîzăran, în calitate de lucrător de poliţie judiciară delegat să efectueze activităţi de urmărire penală într-un dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), ar fi pretins de la o persoană vizată în cauza respectivă, pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, suma de 300.000 euro. Din această sumă, 200.000 euro ar fost destinată lui, iar 100.000 euro unui intermediar, susțin procurorii DNA.

"Banii respectivi ar fi fost pretinşi de inculpatul Mihai-Cătălin Bîzăran în schimbul promisiunii că acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât prejudiciul să fie stabilit într-un cuantum redus, precum şi pentru a propune o soluţie de clasare în cazul infracţiunii de evaziune fiscală şi că ar interveni la procurorul de caz (asupra căruia a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă) astfel încât acesta din urmă să dispună soluţia clasării pentru infracţiunea de evaziune fiscală şi să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu persoana vizată pentru infracţiunea de delapidare", au mai precizat procurorii DNA.

Totodată, procurorii anticorupție îl acuză pe Mihai-Cătălin Bîzăran că ar fi transmis aceleiaşi persoane informaţii nedestinate publicităţii din dosarul respectiv, dar şi cum se vor derula cercetările în continuare.

Potrivit DNA, polițistul urmează ca joi să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE