Președintele rus Vladimir Putin a declarat că sprijină planul Chinei pentru încheierea războiului din Ucraina, întrucât oficialii de la Beijing înțeleg ”cauzele profunde” al crizei, relatează Reuters.
Putin susține că Rusia rămâne deschisă dialogului pentru a pune capăt războiului din Ucraina ce durează de peste doi ani. Liderul de la Kremlin a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat agenției chineze Xinhua, înaintea vizitei pe care o va efectua joi la Beijing.
Liderul de la Kremlin consideră că planul Chinei și ”principiile” enunțate de președintele chinez Xi Jinping au ținut cont de factorii de la baza conflictului.
”Suntem încrezători în evaluarea noastră a abordării Chinei pentru a soluționa criza ucraineană. Oficialii de la Beijing înțeleg cu adevărat cauzele profunde și implicațiile geopolitice la nivel global”, a afirmat Putin, potrivit unei transcrieri a interviului făcute publice de Kremlin.
De asemenea, principiile suplimentare, stabilite de președintele chinez Xi Jinping în discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz, reprezintă ”pași realiști și constructivi” care ”dezvoltă ideea necesității de a depăși mentalitatea de război rece”, mai spune liderul de la Kremlin.
În februarie 2023, China a prezentat un plan prin care a descris principiile generale pentru încheierea războiului din Ucraina, fără a intra în amănunte. Inițiativa a fost salutată atât de Rusia, cât și de Ucraina.
În schimb, Statele Unite au acuzat China că pozează în pacificator, însă reflectă ”retorica falsă” a Rusiei și nu a condamnat invazia ordonată de Putin.
La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a catogat, luna treecută, propunerea ca fiind un ”plan rezonabil pe care marea civilizație chineză l-a propus spre discuție”.
În principiile suplimentare, Xi face apel la ”detensionarea” situației și descrie condițiile pentru restabilirea păcii, stabilității și diminuarea impactului asupra economiei mondiale.
Rusia consideră că războiul din Ucraina este o luptă prin care se opune „Occidentului colectiv” ce nu a ținut cont de preocupările de securitate ale Moscovei, promovând extinderea spre est a NATO și activitatea militară în apropierea granițelor sale.
Moscova susține că desfășoară o ”operațiune specială” pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști. În schimb, oficialii de la Kiev și Occidentul afirmă că acuzația de fascism este nefondată și că războiul este un act de agresiune neprovocat.
Ce prevede planul de pace al președintelui Zelenski
Rusia și China au proclamat o relație „fără limite” cu doar câteva zile înainte ca Moscova să își lanseze invazia în Ucraina în februarie 2022, dar Beijingul a evitat până acum să furnizeze arme și muniții reale pentru efortul de război al Rusiei.
Planul de pace al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski prevede retragerea trupelor rusești, restabilirea granițelor post-sovietice din 1991 și tragerea la răspundere a Rusiei pentru acțiunile sale.
Un „summit pentru pace” este programat pentru luna iunie în Elveția. Rusia nu este, însă, invitată, respinge inițiativa ca fiind un nonsens și spune că discuțiile trebuie să țină cont de „noile realități”.
China s-a implicat în unele discuții pentru pregătirea summitului, iar Ucraina a făcut eforturi pentru a o convinge să participe.