Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Ungariei, Viktor Orban, susține planul de pace propus de China pentru războiul din Ucraina

După Franța și Serbia, președintele Chinei, Xi Jinping, și-a continuat vizita în Europa și a mers în Ungaria. În cadrul acestei întâlniri, printre subiectele discutate de părți a fost și războiul din Ucraina.

Premeirul Ungariei, Viktor Orban, unul dintre puținii lideri din țările NATO care simpatizează cu președintele rus Vladimir Putin, a spus că aprobă planul de pace propus de Xi Jinping. Este vorba despre planul de pace propus de chinezi pe 24 februarie 2023, la împlinirea unui an de la declanșarea războiului.

Viktor Orban aprobă planul propus de China pentru pace în Ucraina

Acel plan a fost lansat de ministerul de Externe al Chinei și cuprinde 12 puncte. În acea propunere, Beijingul vorbește despre "o rezolvare politică" a războiului și solicită părților "să respecte suveranitatea națiunilor, să protejeze siturile nucleare și să protejeze prizonierii de război".

"Astăzi, Europa este de partea războiului. Singura excepție este Ungaria, care solicită o încetare imediată a focului și negocieri de pace și sprijină toate eforturile internaționale care îndeamnă la spre pace. Noi susținem inițiativa de pace chineză prezentată de Xi Jinping", a spus Orbán în timpul unei conferințe de presă comună cu Xi Jinping, potrivit publicației About Hungary.

China nu s-a poziționat niciodată împotriva răaboiului declanșat de Rusia în Ucraina. De alftel, Xi Jinping menține o relație foarte bună cu Vladimir Putin. Președintele Rusiei și cel al Chinei au promis și public că vor continua să aprofundeze legăturile dintre țările lor.

Oficialii americani au precizat că mărfurile exportate din China în Rusia au sprijinit baza industrială de apărare a rușilor. În timpul vizitei sale în Franța, Xi Jinping a contestat acuzațiile conform cărora China ar ajuta î "eforturile de război ale Rusiei".

"China nu este nici creatoarea crizei, nici parte la aceasta sau un participant. Dar nici nu suntem un spectator. Am contribuit întotdeauna activ la atingerea păcii. Ne opunem, de asemenea, utilizării crizei din Ucraina pentru a renunța la responsabilitate sau a defăima o țară terță și a provoca un nou Război Rece", a spus Xi.

Viktor Orban a "zugrăvit" China drept o națiune care promovează pacea și a numit-o "unul dintre stâlpii noii ordini mondiale".

Deși unii observatori occidentali au considerat planul de pace al Chinei drept unul vag, Rusia și-a arătat disponibilitatea de a-l lua în considerare. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a calificat propunerea chineză drept "rezonabilă", luna trecută, potrivit agenției de știri RIA Novosti, administrată de Kremlin.

"Cel mai important lucru pentru noi este că documentul chinez se bazează pe o analiză a motivelor a ceea ce se întâmplă și a nevoii de a elimina aceste cauze fundamentale. Este structurat logic, de la general la specific", a spus Lavrov.

La acea vreme, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a vorbit o oră cu Xi la telefon, la două luni după propunerea Chinei. Deși nu a făcut referire la planul de pace, liderul ucrainean a vorbit despre acea conversație în termeni pozitivi.

"Am avut o convorbire telefonică lungă și semnificativă cu președintele Xi Jinping. Cred că acest apel, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor oferi un un impuls puternic pentru dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale", a scris Zelenski, pe X, pe 26 aprilie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE