Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea lui Alex Craiu, voluntarul român care filmează războiul din Ucraina. ”Oricine poate să vină să vadă ceea ce văd eu”

Un român de 26 de ani vrea să arate lumii efectele războiului din Ucraina. Absolvent al unei facultăți de film din Marea Britanie, Alex Craiu s-a mutat de câteva luni peste graniță. Filmează și postează pe rețelele sociale poveștile celor care își trăiesc viața printre bombardamente. Tânărul a povestit la „Bună dimineața, România” că se confruntă de multe ori cu neîncrederea oamenilor care spun că și-ar face înregistrările într-un studio de televiziune și nu aproape de front.

Alex Craiu:Sunt oameni care mă întreabă de ce nu filmez și opulența. Ei bine, chiar o fac. Viața în țara asta e cât se poate de normală. Da, avem bombardamente. Am avut bombardamente acum trei zile. Restaurantele sunt deschise. Cluburile sunt deschise doar că nu ai voie să stai acolo după ora 12 noaptea. Între orele 12 (AM) și 5 trebuie să stai acasă, pentru că majoritatea bombardamentelor se întâmplă noaptea”

Alex Craiu: ”Aceste călătorii spre teritoriile aflate în proximitatea frontului sunt foarte periculoase”

Pe canalul său de Tik Tok, Alex Craiu prezintă realitățile din Ucraina, iar materialele postate de el sunt urmărite de zeci de mii de oameni. În direct la Euronews România, tânărul a povestit că a reușit să ajungă în apropierea liniei frontului.

Daniel Coman, jurnalist Euronews România: ”Sper că ești bine. Sper că ești în siguranță. Unde te afli mai exact în acest moment?”

Alex Craiu, voluntar român în Ucraina: ”Sunt în Zaporija, undeva în sud-estul Ucrainei, la o distanță de aproximativ 40 km în linie dreaptă de frontul de luptă.

Acum câteva zile am ajuns la aproximativ 12 kilometri de linia frontului, cam atât de departe cât puteam să ajung în limitele rezonabilului, pentru că aceste călătorii spre teritoriile aflate în proximitatea frontului sunt foarte periculoase. De acest lucru am fost avertizat la numeroase le filtre militare de care am trecut pentru a ajunge acolo”.

Tânărul de 26 de ani este din Turda și s-a mutat în Ucraina în toamna lui 2023. De atunci, călătorește prin țara vecină ca să arate realitățile țării aflate în război.

Alex Craiu, voluntar român în Ucraina: ”Mulți mi-au spus și-mi spun în continuare că ceea ce arăt nu este real, că de fapt nu sunt în Ucraina, că sunt într-un studio să folosesc un perete verde și așa mai departe.

Evident, aceste lucruri sunt foarte ușor de demontat pentru că se vede clar că eu sunt aici și asta poate fi verificat. Am spus, granițele rămân deschise chiar dacă este război aici. Granițele Ucrainei rămân deschise și oricine poate să vină să vadă ceea ce văd eu”

Pentru efortul său, voluntarul român a primit mulțumiri din partea autorităților de la Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE