Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procuratura Generală a Ucrainei spune că jumătate din rachetele nord-coreene lansate de Rusia explodează în aer

Resturile unor rachete trase de Rusia în Ucraina au fost analizate de specialiști, iar Procuratura ucraineană a anunțat că aproximativ jumătate dintre acestea funcționează defectuos și explodează în aer. Declarația îi aparține procurorului general ucrainean, citat de Reuters.

Doar în luna martie au fost trase în jur de 50 de rachete nord-coreene, iar experții care au examinat multe fragmente au ajuns la concluzia că 21 dintre ele au eșuat. Astfel, rata de eșec a acestor proiectile este foarte mare.

Jumătate din rachetele nord-coreene lansate de Rusia explodează în aer

De exemplu, resturile găsite după o lovitură asupra Harkovului, pe 2 ianuarie, proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană Hwasong-11, potrivit unui raport al comisiei de sancțiuni a ONU, publicat pe 29 aprilie. În acea lovitură, au fost ucise cel puțin trei persoane și zeci de oameni au fost răniți.

"Nu s-a găsit nicio dovadă că racheta ar fi fost făcută de Rusia", se arată în raportul respectiv.

"Aproximativ jumătate dintre rachetele nord-coreene și-au pierdut traiectoriile programate și au explodat în aer. În astfel de cazuri, resturile nu au fost recuperate", a declarat procurorul superior al Ucrainei, Andrii Kostin.

Achiziționarea de către Rusia a rachetelor nord-coreene este o încălcare a sancțiunilor ONU, dar cu toate acestea, atât oficialii ucraineni, cât și cei americani au declarat, în repetate rânduri, că Rusia folosește rachete produse în Coreea de Nord pentru a ataca Ucraina.

Coreea de Nord este considerat principalul furnizor de arme al Rusiei, conform Kiiv Independent, care spune că Phenianul oferă Moscovei pachete militare, inclusiv rachete balistice. În plus, ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won-sik, a spus că Rusia ar urma să cumpere și rachete mai avansate din Coreea de Nord.

De altfel, în toamna lui 2023, imaginile din satelit au surprins transporturi enorme din Coreea de Nord spre Rusia.

Numărul de rachete pe care Phenianul le-a dat Moscovei reprezintă un procent mic din stocurile totale ale Rusiei, dar Ucraina și aliații sunt îngrijorați de legăturile tot mai mari dintre cele două țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE