Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politicienii australieni îl numesc "miliardar arogant" pe Elon Musk, pentru că a lăsat pe rețeaua X imaginile cu atacul de la biserica din Sydney

Pe 15 aprilie, un adolescent de 16 ani a înjunghiat un preot într-o biserică din Sydney, iar imaginile au apărut pe rețeaua de socializare X, care îi aparține lui Elon Musk.

Cu toate că poliția a considerat că a fost un atac terorist, imaginile video au continuat să rămână pe X, ceea ce a dus la furia politicienilor din Australia. Ei consieră că patronul Elon Musk trebuia să ia măsuri imediat și să șteargă imaginile "de peste tot". Numai că el nu a făcut-o.

Conflist deschis între Elon Musk și statul australian

Astfel, s-a declanșat un adevărat război, atât în mediul online, cât și la Curtea Federală, între miliardarul american și statul australian, care a și decis, în istanță, că astfel de imagini nu trebuie să fie publice. De cealaltă parte, Musk acuză Australia de cenzură.

Materialul video a fost geoblocat în Australia, ceea ce înseamnă că el nu poate fi văzut de utilizatorii din acea țară, însă a rămas disponibil să fie vizionat în alte țări.

Practic, Musk a ignorat acea ordonanță legală, solicitată de eSafety, organismul australian responsabil cu securitatea electronică și supravegherea internetului, care a decis ca Musk să șteargă clipurile.

Prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese a spus că Elon Musk este "un miliardar arogant care crede că este deasupra legii, dar și deasupra decenței. Ideea că cineva ar putea merge în instanță pentru dreptul de a difuza conținut violent pe o platformă arată cât de departe este domnul Musk de realitate."

Instanța din Australia i-a transmis lui Musk că va amenda platforma zilnică cu câte 785.000 de dolari australieni (aproximativ 500.000 de dolari americani) dacă nu șterge clipul, potrivit CNN. Autoritățile australiene spun că acel clip "a pus paie pe foc" și că nu ar trebui să fie disponibile pentru vizionare generală pe o platformă globală, unde ar putea fi folosite pentru a radicaliza potențialii infractori, conform Le Figaro.

Elon Musk a dat replica și a spus că autoritatea de reglementare "nu are puterea de a dicta conținutul pe care utilizatorii X îl pot vedea la scară globală".

Astfel, Elon Musk a făcut recurs la decizia justiției și a invocat libertatea de exprimare.

"Suntem îngrijorați de faptul că, dacă oicărei țări i se permite să cenzureze conținutul pentru toate țările, așa cum a cerut Comisarul E-Safety din Australia, atunci ce ar opri orice țară să controleze întregul internet? Am cenzurat deja conținutul în cauză pentru teritoriul Australiei, în așteptarea acțiunii în justiție și el este stocat doar pe servere din Statele Unite", a spus Elon Musk, pe X.

  • În Australia, a fost adoptată, în 2021, o legislație mai amplă privind securitatea în mediul online.

Episcopul Mar Mari Emmanuel, din acea biserică din Sydney, a fost rănit la cap și la piept după ce a fost înjunghiat de un băiat de 16 ani, în timp ce ținea o predică, transmisă în direct. Evenimentul a dus la o revoltă printre credincioșii din Sydney.

Un senator australian, Jacqui Lambie, și-a șters contul de pe X și i-a îndemnat și pe alți politicieni să facă același lucru. Ea a postat pe Facebook o imagine când era îmbrăcată în haine militare, cu un mesaj către Musk: "Dacă e băiat mare, să își tragă pantalonii și să facă ce trebuie."

  • Rețeaua de socializare X are peste 181 de milioane de utilizatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE