Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Militarii ruși au lansat o ofensivă terestră în regiunea Harkov. Miza atacurilor din nord-estul Ucrainei

Rusia a lansat vineri o ofensivă terestră în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei pentru a încerca ”să străpungă liniile de apărare” ale forțelor ucrainene. Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că în zonă au fost trimise forțe suplimentare, iar autoritățile locale au început evacuarea populației, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

”În ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat lovituri aeriene în sectorul Vovceansk”, la graniță cu regiunea rusă Belgorod, cu bombe aeriene ghidate, au anunțat oficialii ucraineni.

Ministrul ucrainean al Apărării a precizat că rușii au declanșat atacul ”în jurul orei 05:00 dimineaţa” când au încercat să străpungă liniile de apărare cu ajutorul vehiculelor blindate”.

Oficialii de la Kiev nu au indicat locul exact unde a avut loc atacul.

Forțele ucrainene au dat asigurări că aceste atacuri au fost ”respinse”, însă continuă ”lupte de intensitate diferită”, motiv pentru care ”unităţi de rezervă” au fost mobilizate pentru "întărirea apărării" zonei.

Rusia deschide al doilea front la peste doi ani de la declanșarea invaziei în Ucraina

În acest mod, Rusia vrea să creeze o ”zonă tampon”, cu scopul de a împiedica Ucraina să atace regiunea rusă Belgorod, care a fost vizată cu regularitate în ultimul timp de tiruri ucrainene, a precizat o sursă din cadrul comandamentului militar ucrainean.

Militarii ruși ”au pătruns un kilometru în teritoriul ucrainean” în apropiere de Vovceansk şi încearcă să înainteze mai departe, a afirmat aceeaşi sursă de rang înalt, conform Reuters.

Autorităţile ucrainene au început să evacueze populaţia din Vovceansk, unde trăiesc aproape 3.000 de persoane, şi din localităţile învecinate din regiunea Harkov din cauza ”bombardamentelor masive”, a menționatTamaz Gambaraşvili, şeful administraţiei militare locale.

Prin această ofensivă terestră, Rusia deschide un nou front în război la peste doi ani de la invadarea Ucrainei. De asemenea, luptele în zona de frontieră din regiunea Harkov continuă, iar Kievul a trimis mai multe forţe în zonă, a declarat Ministerul Apărării ucrainean.

Armata Ucrainei duce lipsă de muniție

O altă sursă militară ucraineană de rang înalt a afirmat că militarii ruși încearcă să împingă trupele ucrainene până la 10 kilometri de graniţa cu Rusia.

O mare parte a regiunii Harkov a fost ocupată și ulterior eliberată în 2022. În ultimele luni, regiunea de frontieră şi centrul său administrativ cu acelaşi nume, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au fost intens bombardate de Rusia, notează sursa citată.

Ucraina a avertizat de mai multe săptămâni privind o potenţială nouă ofensivă rusă în acest sector al frontului.

Militarii ucraineni se confruntă cu probleme pe front. Armata Ucrainei este slăbită din cauza lipsei de recruţi şi din cauza întârzierilor în furnizarea ajutorului occidental, care i-au golit în special stocurile de muniţie.

De cealaltă parte, Rusia a revendicat câştiguri teritoriale limitate, în mod special în estul Ucrainei, fără a face un adevărat progres.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat vineri că Rusia a lansat o contraofensivă în regiunea Harkov. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omoloaga sa din Slovacia, Zuzana Caputova, aflată într-o vizită la Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE