Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dosar penal clasat în cazul cimitirului de la Valea Uzului: ”Procuratura a constatat că fapta nu există”

Liderul Asociaţiei "Calea Neamului", Mihai Tîrnoveanu, a anunţat, miercuri, că Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc a clasat un dosar penal deschis anul trecut pe numele său, în cazul cimitirului Internaţional de la Valea Uzului.

"Procuratura a clasat dosarul penal (945/278/P/2023) deschis împotriva mea pentru ridicarea celor 150 de cruci în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului! (...). Plângerile în urma cărora s-au deschis două dosare, reunite apoi în unul singur, au fost formulate de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Primăria Sânmartin şi Alianţa Maghiarilor din Transilvania, acuzaţiile fiind instigare publică, incitare la ură, violenţă şi discriminare, instigare la distrugere, instigare la tulburare de posesie, profanare de morminte, executarea fără autorizaţie de construire a unor lucrări în cimitir. Procuratura a constatat că fapta nu există în cazul primelor acuzaţii. În ceea ce priveşte ridicarea celor 150 de cruci comemorative din lemn, s-a constatat că, deşi există posibilitatea ca acestea să fi fost 'montate' fără autorizaţie, respectiva acţiune nu intră în sfera penală, deoarece Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului 'nu se află în zona de protecţie a monumentelor istorice', Cimitirul neavând, aşadar, statut de monument istoric", precizează Mihai Târnoveanu, într-o postare pe Facebook, potrivit Agerpres.

150 de cruci de lemn au fost amplasate în Cimitirul Eroilor

Anul trecut, Consiliul Judeţean Harghita a depus o plângere penală împotriva liderului Asociaţiei "Calea Neamului", care urma să amplaseze 150 de cruci pentru eroii români, în Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, după ce parcela românească de acolo a fost desfiinţată de Primăria Dărmăneşti, în urma unei decizii definitive a instanţei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat atunci presei că plângerea penală a fost făcută pentru instigare la ură, rasism şi xenofobie, dar şi pentru profanarea cimitirelor.

''Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, nu încurajează manifestările violente şi instigarea opiniei publice la acţiuni ce contravin legii. În acest sens, Consiliul Judeţean Harghita, prin preşedintele Borboly Csaba, a depus un denunţ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc pentru faptele de instigare ale numitului Mihai Tîrnoveanu, care, prin postările pe paginile de socializare, a îndemnat publicul la finanţarea ridicării ilegale a 150 de cruci, transportul oamenilor şi participarea la ridicarea crucilor în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, toate acestea fiind acţiuni ilegale, prin inexistenţa unor autorizaţii, avize sau consimţământul proprietarului cimitirului, comuna Sânmartin", a transmis atunci, într-un comunicat, Consiliul Judeţean.

Un număr de 150 de cruci de lemn au fost amplasate, în data de 8 iulie 2023, în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, de către membrii şi simpatizanţii asociaţiilor "Calea Neamului", "Frăţia Ortodoxă' şi ai altora, după ce parcela românească, amenajată în anul 2019 de Primăria Dărmăneşti, a fost desfiinţată printr-o decizie a instanţei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE