Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

16 incidente cu drone pe teritoriul României în ultimii doi ani. Ele au fost identificate în apropierea bazelor militare

16 incidente de securitate, în care au fost implicate drone, au fost identificate de reprezentanții Statului Major al Forțelor Aeriene Române în apropierea bazelor militare aeriene de pe teritoriul României, în ultimii doi ani. Informația a fost publicată de jurnaliștii de la Europa Liberă.

16 incidente cu drone pe teritoriul României în ultimii doi ani

Jurnalistul Euronews, Cristian Popa, a vorbit cu reprezentanții Statului Major al Forțelor Aeriene Române și are mai multe detalii.

Cristian Popa, jurnalist Euronews: "Autoritățile spun că vorbim, mai degrabă, de situații, nu neapărat de incidente și au venit și cu lămuriri. Este vorba de prezența mai multor drone în zone din apropierea bazelor aeriene. Pe hartă vedem zonele unde au fost aceste incidente.

La baza de la Mihail Kogălniceanu au fost șapte astfel de incidente în ultimii doi ani, apoi la baza aeriană de la Câmpia Turzii au fost șase incidente. Urmează baza aeriană Borcea, unde au fost două incidente înregistrare și un singur incident la baza 90 de la Otopeni.

De cele mai multe ori, reprezentanții Statului Major a spus că era vorba de drone comerciale, despre care spuneau că nu există neapărat un risc sau o situație de spionaj. Aceste situații sunt luate în calcul, sunt chiar anchete în acest moment.

Spuneau reprezentanții Armatei că au înaintat plângeri către Poliție sau diverse parchete tocmai pentru a le soluționa. Vorbim de un cod care a fost modificat în anul 2021 și sunt mai multe reglementări cu cine poate să dirijeze o astfel de dronă, în ce condiții, iar aceste norme sunt adaptate statelor din vestul Europei. Spuneau că, cel mai probabil, vorbim doar de cuziorități, nu neapărat de situații care să fie cu adevărat periculoase."

În cazul multor dintre incidente, Statul Major al Forțelor Aeriene spune că este vorba despre suspiciuni, "pentru că nu s-a putut stabili întotdeauna cu certitudine dacă au fost într-adevăr drone sau alte aparate de zbor".

Cel mai recent a fost detectată o dronă pe 17 aprilie în apropierea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu.

  • România nu are o bază legală pentru a putea doborî dronele militare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE