Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care sunt riscurile ca un cutremur puternic să aibă loc în România, în viitor. Expert: „Trebuie să ne pregătim de pe acum”

În ultima perioadă, în România, s-au înregistrat mai multe cutremure de magnitudine redusă sau moderată, ceea ce ne face să ne gândim când și dacă ar putea avea loc un alt cutremur puternic, precum cel din 1977.

„Probabilitatea ca un cutremur mare să aibă loc în următoarea perioadă este destul de mare”, spune Mircea Radulian, profesor și directorul științific al Institutului de Fizică a Pământului.

„Nu putem să neglijăm probabilitatea, pentru că, vorbind strict statistic, totuși s-au înregistrat în decurs de câteva secole în urmă, cam în fiecare secol, două, trei cutremure de magnitudine peste 7. Este o statistică foarte simplă. Pentru următorii ani trebuie să fim pregătiți oricând pentru cutremure mai mari. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii ani, a mai fost un cutremur de magnitudine 6 în 2004, după care n-am mai avut cutremure peste 6 în Vrancea, ori Vrancea este o zonă care produce cutremure mai mari de 6 și atunci trebuie să ne gândim că această perioadă de acalmie foarte binevenită la un moment dat poate să se termine”, a mai explicat profesorul.

„Problema mare rămâne la partea de prevenție”

În ceea ce privește pregătirea autorităților pentru astfel de situații, expertul a mai adăugat că „pentru intervenții la cutremur sunt pregătite”.

„Oricum, s-a văzut un progres în ultimul timp, în acest domeniu, dovada că și acum noi ne-am dus să îi ajutăm pe turci, deci înseamnă, totuși, că suntem bine pregătiți la intervenția după cutremur și la toate aceste măsuri care se iau după cutremur. Problema mare rămâne însă la partea de prevenție și mă refer la construcții, în special, și la alte măsuri. Educația este importantă și toate aceste măsuri pe care putem să le luăm din timp. Trebuie să ne pregătim de pe acum la ceea ce s-ar putea să se întâmple în viitor”, a mai spus el.

Profesorul a mai fost întrebat și care este probabilitatea de a se previziona un cutremur de magnitudine mare.

„Este problema cea mai dificilă. Fenomenele de anomalii ar putea să semnaleze că apare un cutremur mare. Aceste fenomene precursoare nu prea apar, de cele mai multe ori, sau apar, dar nu într-un mod suficient de convingător ca să te ducă la o alarmare adevărată. Predicția cutremurelor este, în continuare, un obiectiv, dar este încă greu de ajuns la el”, a concluzionat acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE