Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un urangutan a fost observat de oamenii de știință tratându-și rănile singur. Este pentru prima oară când experții monitorizează un astfel de fenomen.

Maimuța a folosit frunzele unei plante medicinale, pe care asiaticii o utilizează pentru a trata infecțiile. În mai puțin de două luni, rana s-a vindecat complet.

Urangutanul a folosit frunzele unei plante medicinale

Pentru prima oară, oamenii de știință au observat un urangutan care a folosit frunzele unei plante medicinale pentru a-și trata o rană pe față. Oamenii de știință presupun că mamiferul, aflat într-o rezervație din Indonezia, s-a rănit în lupta cu rivalii masculi, în cadrul ritualurilor de împerechere.

Maimuța, botezată RAKUS, a mestecat frunzele unei plante medicinale, obținând astfel o pastă pe care și-a aplicat-o direct pe rană. RAKUS a repetat această procedură de mai multe ori.

Ce au descoperit oamenii de știință

Isabelle Laumer, biolog, Institutul Max Planck: A fost observat hrănindu-se cu această plantă timp de 13 minute. Apoi a continuat să mestece, fără să înghită și a luat seva din gură și au pus-o direct pe rană. A repetat acest comportament șapte minute. Din nou și din nou, a pus sevă de plante pe rană, iar mai târziu, a luat și materia vegetală mai solidă din gură și a pus-o peste rană, acoperind-o complet.

Rana s-a închis în cinci zile de tratament, iar în mai puțin de două luni era complet vindecată, spun oamenii de știință.

Planta este cunoscută de localnici și folosită pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii, dar și a malariei sau diabetului.

Isabelle Laumer, biolog, Institutul Max Planck: Știm, de-asemenea, că cimpanzeii au arătat astfel de tratamente pentru răni, spre exemplu, cimpanzeii din Gabon, dar și speciile mari de maimuțe din Asia. Acum, un urangutan sălbatic din Sumatra a arătat tratament pentru răni. Așadar este posibil să existe un mecanism comun de recunoaștere și aplicare a substanțelor cu proprietăți medicale sau funcționale pentru răni.

Nu este exclusă varianta ca Rakus să fi deprins acest comportament de la propria mamă

Oamenii de știință nu exclud varianta ca Rakus să fi deprins acest comportament de la propria mamă sau de la un alt urangutan. Această specie de maimuțe este cunoscută prin abilitățile de a învăța.

Jacobus de Roode, profesor de biologie, Universitatea Emory: Vorbim despre un singur caz de studiu. Deci au observat un urangutan cu un astfel de comportament. Deci, dacă acesta ar fi singurul raport legat de medicație, ai spune că avem nevoie de mai multe dovezi. Dar cred că sunt câteva lucruri cheie care mă conving că este o formă de automedicație a animalelor. Și unul dintre ele este acesta, așa cum am spus mai devreme, urangutanul a aplicat în mod specific amestecul pe care l-a făcut pe rană, și nu pe alte părți ale corpului.

Fenomenul Rakus a fost observat în 2022, însă rezultatele cerecetării au fost publicate abia acum într-o revistă de specialitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE