Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrele de plasament din România, un loc unde fiecare copil luptă pentru supraviețuire

Copiii abandonați ajung în grija statului, însă se simt singuri, fără înțelegere și se transformă în prăzi ușoare ale traficului de persoane. 50% dintre copiii traficați provin din aceste instituții ale statului. Câțiva tineri rup tăcerea și cuvintele lor sunt prea puține pentru a descrie drama pe care o trăiesc.

Copiii se luptă pentru supraviețuire

Pentru unii dintre copiii  din centrele de plasament, copilăria dispare atunci când intră în sistem. Am vorbit cu o fată care a stat în centrul de plasament Ion Holban din Iași. Georgiana are 19 ani. A locuit în centru aproape trei ani. Primele săptămâni au părut în regulă, apoi a început calvarul .A învățat repede că ce e al ei trebuie să țină ascuns.

Georgiana, victimă: ”Îmi luam bătaie...colegii de la cămin. Și chiloții trebuia sa ți-i ascunzi. Și hainele. Dacă puteau să îți ia și pielea de pe tine. Nu mai zic de țipete, nu mai zic de urlete, nu mai zic de jignirile aduse de educatori, nu mai zic de comportamentul educatorilor față de tine. De nepăsarea. Și de asta am ajuns să fug, cel puțin eu.”

Zeci de copii sunt într-o luptă pentru supraviețuire. Iar de aici la fugă, căutarea salvării dincolo de porțile mari ale centrului, este doar un pas. Un pas până la a deveni victimele traficului de persoane.

Victimă a ajuns și Valentina. Îi vom spune așa pentru a-i păstra identitatea. Viața nu a fost blândă cu ea. La opt ani a ajuns în sistem și, în încercarea de a evada, a dat peste oameni care i-au făcut rău. A găsit un băiat pe rețele de socializare.

Valentina, victimă: ”Sunt foarte multe fete racolate. Sunt foarte multe care au ajuns pe trafic, care, prin metoda loverboy își dau și viața pentru un băiat. Și la mine a fost. Mi-am găsit un băiat. După cinci-șase luni, <Hai să facem bani!>. Și..nah, m-a pus...am făcut.”

Situația, spune ea, a durat șase luni. Însă, nu a fost singurul abuz prin care a trecut.

Valentina, victimă: ”Am fost ținută într-un beci, bătută, fără apă, fără mâncare. Pur și simplu aduși clienți.”

Cazurile de abuz nu se opresc în centrele de plasament

Deși trec prin astfel de situații greu de povestit, fetele preferă exteriorul decât centrul de servicii sociale.

Valentina, victimă: ”Îmi este și frică să stau în centru acolo pentru că nu e pericolul...sunt jignirile din partea tuturor. Educatorii și copiii se comportă urât cu noi. Am luat bătaie și cu lanțul de la copii. Am luat bătaie și cu pumni și picioare.”

La  nivelul centrelor din județul Iași, în 2022, trei copii au fost abuzați fizic și unul molestat sexual. Iar în luna martie 2023 figurează un caz de molestare sexuală. Violentele apărute în interiorul centrelor sunt analizate punctual, atunci când sunt depuse sesizări în acest sens. 

Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt, DGASPC Iași: ”Noi, de fiecare dată când avem suspiciuni legate de abuzuri, abuzuri sexuale fizice sau de trafic de persoane, anunțăm autoritățile. IPJ-ul sau DIICOT-ul sau BCCO-ul pentru a derula anchete în acest sens. În momentul de față, nu s-a finalizat nici o anchetă din cele sesizate de noi. În măsura în care se găsesc persoane din partea angajaților sunt cercetate disciplinar. Iar copiii, care, uneori, mai au loc altercații între ei, participă la ședințe de consiliere.”

Situația din Iași nu este singulară, însă, iar cazurile de abuz nu se opresc în centrele de plasament. Sunt copii loviți și abuzați sexual și în familiile în care au fost plasați. Chiar recent, polițiștii au reținut un bărbat de 44 de ani din Prahova, bănuit că le-a violat pe cele două fete de 14 și 16 ani, cu handicap, pe care le avea în grijă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE