Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2024 ar putea fi ultimul an fără Schengen integral. Cătălin Predoiu: ”Sunt sigur că vom atinge obiectivele noastre anul acesta”

România și Bulgaria au semnat un protocol referitor la cooperarea transfrontalieră a polițiilor din cele două state, unul dintre domeniile vizate fiind cooperarea în scăderea migrației ilegale.

Acest subiect este cel care nu a permis până acum nici României, nici Bulgariei, aderarea deplină la spațiul Schengen.

Ministrul român Cătălin Predoiu și cel bulgar Kalin Stoianov au semnat documentul în prezența comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson, venită și ea la Sofia.

De partea sa, ministrul Cătălin Predoiu s-a arătat încrezător că 2024 estre ultimul an în care vor mai exista controale terestre la intrarea în spațiul Schengen.

”Sunt sigur că împreună cu comisarul Johansson şi cu restul statelor membre UE vom atinge obiectivele noastre anul acesta. Vă mulţumesc foarte mult şi abia aştept să colaborez cu dumneavoastră”, a spus Predoiu.

"Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie. Şi ştiu că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană. Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniştri, Stoyanov şi Predoiu, au vorbit despre îmbunătăţirile realizate atât în Bulgaria, cât şi în România.

De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding şi evaluări ale Comisiei, că aceste două ţări, Bulgaria şi România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerinţele Schengen decât unele dintre celelalte state membre", a spus comisarul european.

Ylva Johansson: Vom atinge obiectivele în acest an

”Am discutat în detaliu toate măsurile de integrare a eforturilor polițiștilor noștri la frontierele interne pentru combaterea crimei organizate, combaterea migrației ilegale, luarea deciziilor pentru a asigura cetățenilor noștri o călătorie liberă și un mod sustenabil de exercitare a drepturilor conferite de Constituție și de tratatele europene.

Și sunt sigur că, împreună cu comisarul Johansson, cu restul statelor noastre membre ale UE, ne vom atinge obiectivele în acest an.”, a declarat Ylva Johansson.

Reprezentantul Comisiei Europene a ținut să fie prezent la eveniment pentru a saluta recenta extindere a spațiului Schengen și pentru a discuta despre frontiere, gestionarea migrației și cooperarea polițienească.

”Avem o bună protecție a granițelor Schengen externe, avem o bună cooperare cu țările terțe și nu în ultimul rând cu Turcia, am avut o creștere bună a expulzărilor, am avut o bună cooperare polițienească și am văzut săptămâna trecută, când s-a adoptat ultima formă a Pactului privind migrația și azilul, că Romania și Bulgaria sunt înaintea altor țări membre la implementare, datorită tuturor eforturilor pe care le-au făcut pe frontierele externe.”, a mai spus aceasta.

Extinderea cooperării între poliția din România și cea din Bulgaria vine la scurt timp după ce, la 31 martie, cele două țări au intrat în spațiul Schengen fără frontiere cu aeroporturile și porturile maritime.

Bucureștiul și Sofia au pus în practică proiecte pentru proceduri rapide de azil și de returnare. De asemenea, a apărut o inițiativă regională privind cooperarea polițienească de-a lungul rutei Balcanilor de Vest și a rutei est-mediteraneene, cu Bulgaria, România, Austria, Grecia, Ungaria și Slovacia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE