Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Andreea Gurban

Euronews Acum

Andreea Gurban s-a alăturat echipei Euronews România la începutul anului 2022.

”Dacă ar fi să derulez motivele și timpul, nu îmi dau seama când a trecut primul an de Euronews.

Îmi amintesc și acum prima emisie, primul „Succes, o să fie bine!” al regizorului, auzind apoi un „3, 2, 1, ești!”. Încurajări care mi-a făcut corpul prea mic pentru emoțiile și adrenalina pe care le simțeam pe 25 mai 2022, la ora 11.

Traversăm în cariera de jurnaliști multe etape, suișuri și coborâșuri, asemenea unor unde de pe o electrocardiogramă. Fără aceste curbe, însă,  nu am reuși să ne păstrăm vitalitatea.

Jurnalele de 11, 13, 15 și 17 sunt „copiii mei”, așa cum îmi place să le spun. E o muncă asiduă alături de producători, pentru fiecare știre, fiecare informație pe care o livrăm. Este o muncă în echipă, ce presupune de la acurațetea unei propoziții sau frazări, până la invitați, teme de discuție și background.

Cele mai grele momente au fost, incontenstabil, jurnalele de Breaking News, atunci când am avut nevoie de o acoperire extinsă a subiectului. Uneori, este de așteptat ca un eveniment să se petreacă, alteori nu. De aceea, în meseria noastră, nu există noțiunea de a te odihni sau a lua o pauză, ai nevoie de documentare și însușire a informațiilor în mod constant, de a arăta și prezenta impecabil indiferent de circumstanțe.

Am avut ca interlocutori primari și miniștri din România, pe fostul premier al Republicii Moldova, pe unul dintre inginerii care au lucrat la racheta Artemis lansată în septembrie 2022, antreprenori din Topul Forbes, artiști, profesori, secretari de stat și, pentru fiecare în parte, s-a desfășurat aceeași muncă și documentare.

Un moment aparte al carierei mele de jurnalist îl reprezintă încoronarea regelui Charles al III-lea. A fost un test fantastic de adaptare, improvizație, stăpânirea emoțiilor și a informațiilor. Iar un astfel de eveniment este ceea ce numim noi în breaslă, o filă de portofoliu. Alături de colegul meu Vitalie Cojocari, am transmis și relatat din Londra pentru Euronews World, ceea ce înseamnă toate stațiile afiliate. Iar printre invitații cu care am stat de vorbă se numără Daniel Mirea, profesor universitar de psihologie cognitivă la Regent University și care lucrează la Fundația Menthal Heath – fundație patronată de Casa Regală a Marii Britanii, dar și Valentina Moise, avocat care, de peste un deceniu, se ocupă de românii din diaspora.

Zi de zi, Euronews a devenit un mod de a fi, a devenit parte din viața și familia noastră, sursa de la care tot mai mulți telespectatori și internauți aleg să se informeze.”

Cariera jurnalistei Andreea Gurban

Andreea Gurban a absolvit Școala Națională de Studii Politice și Administrative, specializarea Comunicare, iar masterul l-a făcut în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”. A obținut certificatul de trainer – Training of Trainers din cadrul Institutului Național de Training.

Andreea a intrat în lumea presei în anul 2011 și a trecut prin presă scrisă și radio. S-a oprit la televiziune, pentru că a avut dintotdeauna o „sete” de cunoaștere, a vrut să descopere, să fie primul spectator al unei știri, să simtă pulsul din realitatea terenului. A lucrat pentru mai multe trusturi de presă.