Comisia Europeană colaborează, în prezent, cu Preşedinţia suedeză a Consiliului UE pentru ca o decizie pozitivă cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen să poată fi luată de Consiliu cât mai curând posibil în acest an.
România şi Bulgaria pot conta pe sprijinul neabătut al Comisiei, dă asigurări miercuri comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, într-un răspuns la o scrisoare a europarlamentarului Eugen Tomac (PPE).
''Extinderea Schengen este o prioritate politică pentru Comisie şi, în 2022, s-au depus eforturi considerabile pentru a sprijini aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria. Comisia a solicitat în mod repetat Consiliului să ia măsurile necesare pentru ca România şi Bulgaria să devină parte a spaţiului fără controale la frontierele interne, cel mai recent în comunicarea Comisiei adoptată în noiembrie 2022'', aminteşte comisarul european în răspunsul la o scrisoare ce i-a fost adresată de europarlamentarul Eugen Tomac, la începutul lunii ianuarie, pe tema extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria.
UE a promis României și Bulgariei aderarea la Schengen
''Aţi subliniat pe bună dreptate că aderarea României şi Bulgariei la Schengen răspunde unei promisiuni europene şi unei aşteptări legitime ca aderarea să urmeze atunci când toate condiţiile sunt verificate şi îndeplinite. Este într-adevăr regretabil că, în ciuda muncii neîncetate depuse de Preşedinţia cehă, decizia pentru România şi Bulgaria nu a primit sprijinul unanim al tuturor statelor membre'', mai arată Ylva Johansson, potrivit Agerpres.
Oficialul european reafirmă că atât România, cât şi Bulgaria sunt pregătite din punct de vedere tehnic, după ce au depus eforturi considerabile pentru a pune în aplicare cadrul juridic şi operaţional la standarde ridicate pentru aderarea la spaţiul Schengen şi apreciază că ''ar trebui să fie doar o chestiune de timp până când România şi Bulgaria vor face parte pe deplin din Schengen''.