Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE va aloca Libanului ajutoare de un miliard de euro pentru a reduce fluxul de refugiați

Uniunea Europeană va acorda Libanului un ajutor financiar în valoare de un miliard de euro pe o perioadă de trei ani, cu scopul de a sprijini economia țării și a preveni creșterea numărului de refugiați care vor să ajungă în Europa, relatează Euronews.com.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat această măsură joi dimineață, în urma unei întâlniri cu premierul interimar libanez Najib Mikati și cu președintele cipriot Nikos Christodoulides, în Beirut, capitala Libanului.

Banii vor ajuta Libanul să-și consolideze domenii precum educația, protecția socială și sănătatea, și să încurajeze realizarea de reforme economice, în această țară afectată de criză, a declarat von der Leyen.

De asemenea, acest ajutor este acordat pentru a ajuta Libanul să facă față provocărilor cu care se confruntă în primirea refugiaților sirieni.

”Înțelegem provocările cu care se confruntă Libanul în ceea ce privește găzduirea refugiaților sirieni și a altor persoane strămutate. Este vital să se asigure bunăstarea comunităților care-i primesc și a refugiaților sirieni”, a afirmat von der Leyen, potrivit sursei citate.

În plus, șefa Comisiei Europene a promis să ”analizeze modul în care asistența UE poate fi mai eficientă”, inclusiv prin facilitarea unei ”abordări mai structurate a întoarcerii voluntare” a sirienilor strămutați.

Decizia a fost adoptată în contextul în care, în aprilie, liderii UE au susținut consolidarea unui acord cu autoritățile de la Beirut, după ce Ciprul a tras un semnal de alarmă cu privire la un vârf brusc al numărului de refugiați sirieni care sosesc din Liban. De asemenea, în ultimul an, uE a semnat acorduri cu mai multe state africane pentru a stopa migrația către Europa.

O criză economică tot mai gravă și un guvern fragil fac Libanul deosebit de vulnerabil la instabilitatea care afectează regiunea pe fondul războiului dintre Israel și gruparea Hamas.

Libanul găzduiește aproximativ 210.000 de refugiați palestinieni și 1,5 milioane de refugiați sirieni, ceea ce generează temeri că instabilitatea regională ar putea declanșa un val de migranți către Europa prin intermediul insulei Cipru.

La începutul lunii aprilie, Cipru a anunțat că va întrerupe temporar procesarea cererilor de azil din cauza creșterii numărului de sosiri de refugiați sirieni care tranzitează Libanul și încearcă să ajungă pe insulă, care se află la doar 260 km de coasta libaneză în Marea Mediterană. Președintele Christodoulides i-a îndemnat pe liderii UE să ia în considerare reevaluarea așa-numitelor „zone sigure” din Siria pentru a facilita întoarcerea migranților și refugiaților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE