Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UDMR părăsește negocierile pentru viitorul Guvern. Ministerul Dezvoltării, mărul discordiei

Negocieri dificile pentru formarea viitorului guvern. UDMR a părăsit discuțiile, după mai bine de patru ore de dezbateri, în spatele ușilor închise.

Ministerul Dezvoltării, mărul discordiei

În acest context este aproape o certitudine că viitorul guvern va fi unul bicolor, format doar din PSD și PNL. Cei de la UDMR spun că nu se vor mai întoarce la masa negocierilor. Liderii UDMR sunt supărați și au preferat să iasă de la guvernare pentru că cei de la PSD și PNL au insistat să le ia Ministerul Dezvoltării, unul dintre cele mai importante portofolii din Guvern care gestionează banii din PNDL, adică banii care ajung la autoritățile locale, dar și destul de multe fonduri europene.

Ieșirea UDMR de la guvernare nu ar trebui să afecteze viitoarea majoritate, asta pentru că liberalii și social democrații au suficiente voturi în Parlament pentru a susține viitorul guvern. De altfel, discuțiile despre scoaterea UDMR de la guvernare au existat și s-au acutizat la începutul acestei săptămâni. Surse politice, atât din PSD, cât și din PNL, spuneau că cei de la UDMR emit pretenții prea mari, că ponderea lor în Guvern este mult mai mare față de ponderea lor din Parlament și că dacă nu se vor mulțumi cu o prezență redusă, atunci iau în calcul inclusiv un guvern fără UDMR.

Portofoliile deținute de UDMR – Ministerul Dezvoltării, Ministerul Sportului și Ministerul Mediului, ar urma să fie împărțite între liberali și democrați. Inclusiv aici sunt tensiuni însă, pentru că ambele partide insistă să primească Ministerul Transporturilor. Social democrații vor să-l păstreze pentru Sorin Grindeanu, iar liberalii vor să-l primească ei, conform protocolului.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE