Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj INSCOP: 47,6% dintre români văd avantajele aderării la Uniunea Europeană

Aproape jumatate dintre români cred că aderarea la Uniunea Europeană a adus avantaje României. Sunt date care apar într-un sondaj INSCOP, realizat la comanda News.ro.

Dacă în urmă cu 10 ani, doar puțin peste 35% dintre români credeau în avantajele aderării, anul acesta procentul depășește 47 la sută. Sunt și respondenți care spun că intrarea în UE a adus mai degrabă dezavantaje – 27,7%.

Întrebați care ar trebui să fie prioritățile europarlamentarilor români, peste 42 % dintre cei chestionați spun că aceștia ar trebui să lupte ca românii să aibă aceleași drepturi ca și cetățenii europeni, iar peste 17 la sută vor ca ei să obțină aderarea completă la Schengen și mai multe fonduri europene.

Însă doar în jur de un sfert dintre români recunosc că sunt bine informați în legătură cu activitatea europarlamentarilor români și a instituților europene.

Trei sferturi dintre respondenți se declară mai degrabă neinformați.

Sondajul INSCOP a fost realizat telefonic în perioada 12.20 aprilie pe un eșantion de1.1000 de persoane cu drept de vot și are o marjă de eroare de +/- 2,95%.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE