Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șefi de Consilii Județene de zeci de ani, încă ”verzi” pe liste. Președinți și de 16 ani vor noi mandate pe listele PSD, PNL și UDMR

Au promis că baronizarea din epoca Dragnea nu se va mai repeta. Și că vor lua măsuri în propriile partide pentru ca o persoană să nu poată fi aleasă în funcția de șef de Consiliu Județean mai mult de două mandate. Promisiunile liderilor de partide nu s-au concretizat.

În realitate, nu puțini sunt liberalii, social-democrații și udemeriștii care aspiră la un al cincilea sau chiar al șaselea mandat de șef de Consiliu Județean. Cu sau fără binecuvântarea propriilor partide.

Încă de anul trecut liderii coaliției promiteau că vor face curățenie în propria ogradă. Social-democratul Marcel Ciolacu Marcel anunța ca va veni cu un sistem de selecție internă, o procedură care să limiteze accesul propriilor colegi de partid la cel mult două mandate de președinte de consiliu județean.

La rândul său, liberalul Nicolae Ciucă susținea că nu va semna pentru validarea unor candidați cu probleme în justiție.

În realitate însă, este așa - liberalul Costel Alexe, vrea un al doilea mandat deși este trimis în judecată pentru corupție, iar colegul său de la Prahova, Iulian Dumitrescu, anchetat pentru luare de mită, la fel.

Fără probleme în justiție, dar legat de loc, șeful CJ Alba de aproape 20 de ani, Ion Dumitrel își dorește un al șaselea mandat. Gheorghe Flutur, doar după 16 ani de mandat, mai vrea încă patru.

Președinți de CJ-uri, cu repetiție

  • Costel Alexe – președinte CJ Iași (din 2020-prezent), candidat pentru al 2-lea mandat, trimis în judecată pentru corupție
  • Iulian Dumitrescu – președinte CJ Prahova (din 2020 -prezent), candidat pentru al 2-lea mandat, anchetat pentru luare de mită
  • Ion Dumitrel – președinte CJ Alba (din 2005 - prezent), candidat pentru al 6-lea mandat
  • Gheorghe Flutur – președinte CJ Suceava (2008-2012) (2016-prezent), candidat pentru al 5-lea mandat

Lider de CJ din 2012 încoace, social-democratul Dumitru Buzatu nu mai are șanse la un nou mandat. Și asta nu se datorează sistemului intern de selecție anunțat de Ciolacu, ci faptului că a fost prins în flagrant luând mită o geantă cu bani.

Drept urmare, printre cei mai longevivi șefi de CJ-uri social-democrați și actuali candidați la al cincilea mandat se regăsesc Radu Moldovan, de la Bistrița, și tulceanul Horia Teodorescu.

Pentru al patrulea mandat candidează și Adrian Gâdea, actualul șef CJ Teleorman, cu unul din mandatele exercitate întrerupt în epoca Dragnea, pentru o funcție de secretar de stat.

Promisiuni uitate

  • Radu Moldovan – președinte CJ Bistrița (2012-prezent), candidat pentru al 4-lea mandat
  • Horia Teodorescu – președinte CJ Tulcea (2012-prezent), candidat pentru al 4-lea mandat
  • Adrian Gâdea - președinte CJ Tulcea (2012-2017) (2020-prezent), candidat pentru al 4-lea mandat

”În România partidele politice nu sunt în momentul de față niciunele capabile să lupte împotriva acestei probleme. Președintele Consiliului Județean se bazează pe forța primarilor săi, adică din propria sa organizație de partid. De cele mai multe ori este și președintele organizației județene de partid.

Degeaba spune domnul Ciolacu, spre exemplu, că schimbă și revoluționează partidul pentru că nu poate și dacă ar vrea, nu poate, pentru simplul motiv că partidul nu este dispus să facă o asemenea mișcare. Marele efect este că nu există politici naționale”, a declarat Cristian Pârvulescu, analist politic, pentru Euronews România.

Nu doar coaliția PSD-PNL dă semne de anchilozare la capitolul resurse umane. Președinte la Covasna de 16 ani, udemeristul Tamas Sandor a adunat anterior trei mandate consecutive de deputat.

Tot cu 16 ani de șefie de CJ în propria-i carieră, dar fără experiență prin parlamentul national, este și Csaba Borbely, omologul lui Sandor la Harghita. Ambii au fost validați de conducerea Uniunii și sunt susținuți pentru un al cincilea mandat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE