Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova scapă de dependența de gazul rusesc. Țara va construi o nouă linie electrică de interconectare cu România

Pentru prima dată de la independență, Republica Moldova a reușit să scape de dependența energetică de Rusia, mulțumită unor proiecte de interconectare cu sistemul energetic din România. Se întâmplă după 30 de ani în care Chișinăul a depins de livrările de energie electrică de la o centrală din Transnistria care finanța și regimul separatist pro-rus din regiune. 

Republica Moldova va construi o a treia linie de înaltă tensiune ce va interconecta sistemul său energetic cu România și Uniunea Europeană. Aceasta va avea o lungime de 190 de kilometri și va uni stațiile electrice din Strășeni, Republica Moldova și Gutinaș, județul Bacău. Prezent la ceremonia de semnare a memorandumului, ministrul energiei de la Chișinău a spus că evenimentul este unul istoric. Autoritățile de la Chișinău au fost hotărâte să scape de dependența de Rusia mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina. 

Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova: ”Eram o țară sută la sută dependentă de gazul rusesc, eram o țară în care energia electrică și infrastructura critică de energie electrică era dependentă de infrastructura din stânga Nistrului. Iar asta întotdeauna crea putere de negociere inclusiv pe dimensiunea politică, pe tot ce ține de relațiile cu regiunea transnistreană, pe reintegrarea țării.” 

Republica Moldova a obținut finanțare și pentru construcția liniei electrice Bălți – Suceava

Recent, Guvernul de la Chișinău a obținut finanțare și pentru construcția liniei electrice Bălți – Suceava. O altă linie electrică pe direcția Vulcănești-Chișinău urmează să fie construită până anul viitor.

Decizia de a renunța la curentul electric produs în Transnistria nu este una ușoară. Chișinăul poate să folosească această pârghie pentru a se scăpa de influența Kremlinului, dar riscă să provoace o criză umanitară în regiunea separatistă Transnistria, arată o analiză făcută de publicația Politico. 

Regimul separatist de la Tiraspol depinde de încasările obținute din livrările de energie electrică pentru a putea plăti pensii și alte indemnizații. Pe lângă asta, mulți dintre locuitorii regiunii sunt angajații acestei centrale. Câteva sute de mii de oameni fără venit ar fi o povară mare pentru autoritățile de la Chișinău care pledează pentru o soluție pașnică a conflictului înghețat din regiune. Transnistria este controlată de un regim separatist pro-rus din 1992, instaurat în regiune în urma unui război soldat cu trei sute de morți și peste trei mii de răniți. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE