Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politicienii fac abuz de sondaje, înainte de alegerile locale. AUR, în spatele unui centru de sondare care dă rezultate false

Mai este puțin până la alegeri, iar politicienii își lustruiesc imaginea. Pe lângă publicitatea electorală, o altă metodă de care aceștia fac abuz, în această perioadă, este cea a sondajelor electorale.

Însă nu toate pot fi luate în serios, așa cum au descoperit jurnaliștii de la Misreport, care au investigat povestea unui Centru pentru studii politice. Acesta face „sondaje pe stradă” și, în mod curios, dă câștigător același partid, indiferent de alegeri.

Pe propriul site, Centrul pentru Studii Politice și Sociologice este descris ca fiind o organizație care realizeză soldaje de opinie echidistante, anonime, sondaje care s-ar face atât pe stradă, cât și online.

Care era strategia AUR

Însă jurnaliștii de la Misreport au descoperit că cele două sondaje de pe site sunt realizate pe internet cu ajutorul Google Forms și sponsorizate pe Facebook, pe pagina Centrului. Mai mult, partidul AUR ar fi în spatele acestui centru de sondare.

Invitat la Matinalul Euronews, jurnalistul Misreport, Ovidiu Mihalcea, a povestit cum a descoperit legătura dintre acest centru și partidul AUR.

”Noi facem o monitorizare constantă a librăriei de publicitate Facebook, și anume a site-urilor care promovează știri în mediul online și acolo ne-a ieșit în față faptul că acestă rețea a site-urilor pe care le-am dovedit ca fiind conexate cu partidul AUR promovau foarte multe sondaje atipice, mai ales aceste sondaje ale Centrului pentru Studii Politice și Sociologice.

Am vrut apoi să aflăm mai multe despre centru, dar site-ul lor oferă extrem de puține informații, nu dau detalii despre director, metodologiile folosite. Am descoperit că centrul are organizare juridică sub forma unei asociații non-profit și în spatele ei sunt 3 membrii ai partidului. Ea a fost înregistrată în august 2022.”, a declarat Ovidiu Mihalcea.

Sociologii spun însă că un sondaj de opinie trebuie să respecte mai multe reguli pentru a putea fi considerat serios și reprezentativ pentru populație.

”Să existe un nr suficient de mare de personae intervievate. Și se consideră că începând cam de la 1.000 de persoane putem vorbim de un sondaj reprezentativ, când vorbim de o populație mare, cum e cea a Bucureștiului sau a unei țări.

Și, pe de altă parte, e foarte important felul în care au fost selectate aceste perosane. Adică nu e sufficient să înregistrezi răspunsurile a primelor 1.000 de persoane care-ți răspund la telefon. Este necesar ca metoda de selectie a eșantionului să asigure șanse egale de a fi selecționat tuturor membrilor populației investigate - personae cu drept de vot dintr-un municipiu, fie la nivel național.”, a adăugat Mircea Kivu, sociolog.

Atât jurnaliștii Euronews, cât și cei ai Misreport, au încercat să obțină un punct de vedere din partea partidului AUR.

Până la ora difuzării acestui material, nimeni nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE