Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Organizatorii Eurovision vor să îndepărteze steagurile și simbolurile palestiniene din concurs

Organizatorii concursului Eurovision au declarat joi că își rezervă dreptul de a îndepărta orice steaguri și simboluri pro-palestiniene la spectacolul de săptămâna viitoare din Suedia, scrie euronews.com.

Anunțul a fost făcut pe fondul unor tensiuni sporite în jurul participării Israelului la concurs, în contextul războiului din Fâșia Gaza. Se așteaptă ca grupurile pro-palestiniene să organizeze proteste de amploare la Malmo.

Mai mult de 34.000 de persoane au fost ucise pe teritoriul palestinian în timpul celor peste șase luni de război dintre Israel și Hamas. Dintre acestea, majoritatea sunt femei și copii.

Michelle Roverelli, șefa departamentului de comunicare al Uniunii Europene de Radio și Televiziune, care organizează spectacolul, a declarat că deținătorii de bilete au voie să aducă și să afișeze doar steaguri reprezentând țările care participă la eveniment, precum și steagul în culorile curcubeului.

EBU, cu sediul la Geneva, își rezervă dreptul "de a îndepărta orice alte steaguri sau simboluri, îmbrăcăminte, obiecte și bannere folosite în scopul probabil de a instrumentaliza emisiunile TV", a declarat ea pentru Associated Press.

"Aceleași reguli ca și anul trecut"

Agenția suedeză de știri TT a relatat că oricine va încerca să aducă un steag palestinian sau o pancartă cu un mesaj politic va fi oprit la intrare de către gardieni.

Martin Österdahl, supervizorul executiv al concursului, a declarat că "aceste reguli sunt aceleași ca și anul trecut. Nu există nicio schimbare".

Eurovision are loc în acest an în perioada 7-11 mai la Malmö, în sudul Suediei, după ce anul trecut Loreen a câștigat pentru interpretarea piesei "Tattoo". Suedia va fi gazda pentru a șaptea oară, ceea ce reprezintă un record.

Poliția suedeză a avertizat că securitatea va fi foarte strictă, invocând posibilitatea unei amenințări teroriste.

Activiștii pro-palestinieni care doresc ca Israelul - fost câștigător - să fie eliminat din concursul Eurovision au planificat mitinguri de amploare în centrul orașului Malmö, la câțiva kilometri de locul de desfășurare a concursului, Malmö Arena.

Consiliul de securitate națională al Israelului a emis joi un avertisment prin care îndeamnă oamenii să reconsidere călătoriile la Malmö, afirmând că este "un punct de concentrare a protestelor anti-Israel".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE