Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu: Republica Moldova dorește să avanseze integrarea europeneană, iar pentru asta are nevoie de sprijinul statelor UE

Moldova vrea să înainteze în procesul de integrare în blocul comunitar și are nevoie de sprijinul fiecărui stat al UE. Acesta este mesajul pe care liderul de la Chișinău l-a transmis premierului Regatului Belgiei, Alexander De Croo, miercuri, 17 mai, la Bruxelles. În cadrul întrevederii, cei doi lideri au discutat despre evoluțiile de securitate regionale și despre temele esențiale de pe agenda europeană a Moldovei.

Maia Sandu i-a mulțumit lui De Croo pentru vizita recentă efectuată în Moldova și pentru sprijinul acordat în contextul războiului din Ucraina.

“Apreciez intensificarea dialogului bilateral moldo-belgian, care este în beneficiul cetățenilor ambelor țări. Republica Moldova dorește să avanseze pe calea integrării europene, iar pentru asta are nevoie de sprijinul statelor membre ale UE. Eforturile noastre diplomatice sunt îndreptate spre cultivarea și consolidarea acestor relații”, a precizat Maia Sandu într-o postare pe Facebook, în urma întrevederii.

Maia Sandu, vizită la instituțiile UE

Președintele Republicii Moldova efectuează în zilele de 17-18 mai o vizită de lucru la Bruxelles. Aceasta a avut marți, 17 mai, o întrevedere cu președintele Consiliului European Charles Michel, căruia i-a transmis că acordarea statutului de țară candidată la UE va fi un semnal de încurajare și sprijin al statului pentru a face reforme interne după model european.

"M-am bucurat să-l revăd, la Bruxelles, pe Charles Michel, Președintele Consiliului European, care a vizitat recent țara noastră în semn de solidaritate cu eforturile umanitare ale cetățenilor și autorităților Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina", a precizat Maia Sandu pe Facebook.

Cei doi oficiali au discutat despre evoluția riscurilor de securitate din regiune. Maia Sandu i-a mulțumit pentru sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru gestionarea fluxului de refugiați și pentru depășirea consecințelor economice și sociale nefaste ale războiului.

Un alt subiect important l-a reprezentat agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, ]n special acordarea statutului de țară candidată Moldovei.

Maia Sandu este primul șef de stat al Moldovei care ține un discurs în PE

Miercuri, 18 mai, Maia Sandu va ține un discurs în plenul Parlamentului Europan, urmat de o conferință de presă comună cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

Tot pe 18 mai, parlamentarii europeni dezbat raportul de evaluare anual cu privire la Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova, pe care îl vor vota joi, 19 mai. După vizita de la Bruxelles, liderul Republicii Moldova se va întâlni joi, 19 mai, la Paris, cu Emmanuel Macron, președintele Franței.

Republica Moldova a completat cele două părți ale chestionarului de aderare la UE și așteaptă un aviz din partea Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre blocului comunitar cu privire la acordarea statutului de candidată la UE, în cadrul summit-ului Consiliului European, ce va avea loc în 23-24 iunie.

Republica Moldova, stat la granița cu Ucraina, a fost extrem de afectată de războiul din țara vecină. Moldova găzduiește în prezent aproape 100.000 de refugiați ucraineni. Chișinăul s-a confruntat de curând cu tensiuni în Transnistria, dar și cu multiple atacuri cibernetice, revendicate de hackeri ruși.


ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE